c S
Dnevne novosti

Zakon o suradnji u eu-pitanima i Poslovnik idu pred sabor

20.06.2013 07:14 ZAGREB, 19. lipnja 2013.(Hina), Konačne verzije zakona o suradnji Sabora i Vlade u europskim pitanjima te saborskog Poslovnika dobile su danas "zeleno svjetlo" na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Za predložene prijedloge glasovala je većina članova Odbora , a o njima će se još očitovati zastupnici na plenarnoj sjednici Sabora. Prijedlog zakona o suradnji Sabora i Vlade podržao je i Vladimir Šeks (HDZ), nakon što je jučer rečeno da vladajući prihvaćaju oporbene, dakle i HDZ-ove, zahtjeve da Vlada i premijer češće nego je prvotno bilo planirano komuniciraju sa Saborom o eu-pitanjima, poglavito o sastancima Europskog vijeća.

Predsjednik Odbora Peđa Grbin (SDP), najavio je da će zainteresirana javnost imati mogućnost uvida u bazu EU dokumenata putem saborske e-doc baze. Dragan Zelić (GONG) u raspravi o prijedlogu novog Poslovnika upozorio je kako donošenje zakona po hitnom postupku treba biti iznimka, ne pravilo. Prigovorio je i što odbori za unutarnju te za vanjsku politiku i dalje jedini nemaju vanjske članove.

Grbin kaže da je novim Poslovnikom predviđeno da Odbor za vanjsku politiku dobije vanjske članove, dok za Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, zbog njegove specifičnosti, to nije predviđeno. Konačnu odluku o oba navedena akta Sabor treba donijeti ovih dana – predviđeno je, naime, da i Zakon i Poslovnik stupe na snagu 1. srpnja ove godine.