c S
Dnevne novosti

Leko zahvalio Vandorenu

20.06.2013 07:08 ZAGREB, 19. lipnja 2013.(Hina), Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u srijedu u oproštajni posjet šefa Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paula Vandorena i tom prigodom mu zahvalio za sve što je učinio u svom mandatu u kojem je Hrvatska s uspjehom privela kraju pristupne pregovore s EU-om, priopćio je Ured predsjednika Sabora.

"To je povijesni događaj za Hrvatsku i vaš mandat je u povijesnom razdoblju", istaknuo je Leko. Naglasio je da će i nakon 1. srpnja Hrvatska nastaviti izgradnju društva u skladu s europskim standardima. Vandoren je zahvalio predsjedniku Sabora što su njegova vrata uvijek bila otvorena za predstavnike EU-a. Rekao je da je 1. srpanj dan za slavlje, ali da 2. srpnja svi trebaju nastaviti raditi.

"Privilegirani ste što imate ovako lijepu zemlju, no vaš potencijal je puno veći od onoga što ste do sad postigli", rekao je Vandoren dodavši da su glavni izazovi s kojim se Hrvatska suočava izostanak gospodarskog rasta i visoka nezaposlenost. Također je rekao da smatra da treba olakšati ulazak stranih investitora na hrvatsko tržište. Leko se složio s ocjenom da je Hrvatska predugo u recesiji, naglasivši da samo članstvo u EU to neće promijeniti.

"Važno je da iskoristimo prilike koje EU pruža za privlačenje investitora i za gospodarski razvoj, a za to se spremamo", kazao je Leko istaknuvši kao četiri ključne industrijske grane u kojima očekuje strana ulaganja turizam, poljoprivredu, prehrambenu industriju i energetiku. Izrazio je uvjerenje da će do kraja ove godine doći do promjene negativnog trenda u gospodarstvu.

Obojica su izrazila očekivanje da će odziv hrvatskih građana na europske izbore biti veći iduće godine kada će se u svim zemljama članicama birati zastupnici u Europskom parlamentu, a Hrvatska će dotad već imati iskustvo djelovanja u institucijama Europske unije, stoji u priopćenju. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ukida se Delegacija Europske komisije u Zagrebu budući da je to diplomatsko predstavništvo koje predstavljaju Komisiju u trećim zemljama.

U državama članicama djeluje Predstavništvo Europske komisije, čija je uloga obavještavanje institucija, medija, različitih interesnih skupina i građana o djelovanju, odlukama i stajalištima Komisije. Postupak izbora šefa Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj je završen i prije potpisivanja ugovora o zapošljavanju preostalo je obaviti još neke formalnosti i tada će Komisija formalno objaviti ime osobe koja će obavljati tu dužnost. Po neslužbenim informacijama, to će biti karijerni hrvatski diplomat Branko Baričević.