c S
Dnevne novosti

Vlada: pojačava se kontrola trošarina na cigarete

21.06.2013 07:19 ZAGREB, 20. lipnja 2013.(Hina), Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o trošarinama, kojima želi spriječiti proizvođače u stvaranju špekulativnih zaliha te povećati proračunske prihode od trošarina kroz strožu kontrolu trošarinskih markica.

Osnovna ideja je, kaže ministar financija Slavko Linić, onemogućavanje proizvođača u stvaranju špekulativnih zaliha i izbjegavanju plaćanja trošarina. Linić kaže da su proizvođači prilikom zadnja dva dizanja trošarina, doslovce dan prije Vladine odluke, zahvaljujući informacijama do kojih su došli, potpuno ispraznili zalihe trošarinskih markica sa starim trošarinama. Potom bi cigarete prodavali po starim cijenama, što nije smetalo kupcima, ali trpio je državni proračun. Ministar Linić to je potkrijepio podatkom da je rast prihoda od trošarina u prvih pet i pol mjeseci ove godine iznosio 37 posto, umjesto planiranih 46 posto. U isto vrijeme, dodaje, rasli su profiti proizvođača cigareta.

"Jednostavno su nam preko noći ispraznili markice da bi zaradili i u biti su pokrali državni proračun. Da bismo to spriječili, potpuno smo zabranili izdavanje markica zadnja tri mjeseca, a u međuvremenu je prije dva tjedna uslijedilo povećanje trošarina, pa nas nisu pokrali kao prethodni put", rekao je Linić. Vlada prijedlogom zakona želi obvezati proizvođače da prilikom svake promjene cijena cigareta, bilo zbog vlastite politike cijena ili trošarina, popišu sve zalihe cigareta u pogonima, skladištima i na prodajnim mjestima. Uz to, trošarinske markice neće imati na sebi cijenu, nego će biti bez cijene. Tako će se, bez obzira kada su za cigarete preuzete markice, plaćati nova trošarina istog dana kad se ona počne primjenjivati. Sve to bi, po riječima ministra Linića, trebalo rezultirati time da sav prihod od povećanja trošarina završi u proračunu. Kaže da cilj nije uvođenje novih poreza, nego zaustavljanje negativnih ponašanja u kojem je uvlačenje ruku u džepove državnog proračuna bila praksa.

Premijer Zoran Milanović upitao je radi li se o kažnjivom ponašanju ili lukavstvu proizvođača cigareta, a kad mu je Linić odgovorio da je riječ o ovom drugom, upozorio je da onda treba birati riječi. Bili su lukavi, brži, sad ćemo mi biti brži, kazao je Milanović. Kako se neslužbeno doznaje iz Ministarstva financija, zbog makinacija proizvođača s trošarinskim markicama, proračun je izgubio približno sto milijuna kuna kod svake izmjene trošarina. U Ministarstvu tvrde da promjena sustava koja bi trebala nastupiti 1. srpnja ove godine ne bi trebala utjecati na maloprodajne cijene cigareta. Ministarstvo će, kako se doznaje, pojačati inspekcijske nadzore zaliha cigareta pri čemu će angažirati stotine carinika.