c S
Dnevne novosti

Milanović: zanima me što je DORH učinio od 2005. do 2008

24.06.2013 07:18 OPATIJA, 22. lipnja 2013.(Hina), Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u subotu kako ga zanima što je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) učinilo u vezi slučaja Josipa Perkovića u razdoblju od 2005. do 2008. godine.

Nakon što se neformalno u Opatiji susreo sa slovenskom premijerkom Alenkom Bratušek, na njihovoj zajedničkoj konferenciji za novinare, Milanović je odgovorio i na nekoliko pitanja novinara, među kojima je bilo i pitanje je li dobio izvješće glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića o djelovanju DORH-a u slučaju Josipa Perkovića. S tim u vezi, rekao je da je DORH sustav u kojem je čelna osoba najodgovornija, ali da Mladen Bajić ne treba premijeru slati izvješća već ih daje Hrvatskome saboru. "Ono što mene zanima je što je DORH učinio u tri godine u razdoblju od 2005. do 2008. godine. U 2008. godini, po onome što znamo je u ovome slučaju nastupila relativna zastara, a 2004. se više-manje sve znalo", rekao je.

Istaknuo je kako ga zanima što je DORH učinio da ne dođe do zastare, a ako nije učinjeno ništa, zašto se to dogodilo. "DORH je mogao pokrenuti istragu, utvrditi istinu o krivnji ili ne, odustati od istrage, ali prekinuti zastaru pa sada ne bismo razgovarali o tome treba li se suditi u Njemačkoj jer su po svemu sudeći i žrtva i navodni počinitelj hrvatski državljani", rekao je. Za premijera je pak "političko pitanje, što je učinio tadašnji šef obavještajne službe, a današnji političar, da barem skrene pažnju javnosti na tu tešku traumu iz hrvatske prošlosti". Napomenuo je kako ne bi javno govorio o ovim pitanjima ali, istaknuo je, "morat ćemo neke stvari istjerati na čistac, tko radi koji posao, zašto radi i s kojim motivima".

Objasnio je da su izmjene zakona o izručenju motovirane time da se otklone mogućnosti da se u okviru opće jurisdikcije traže izručenja hrvatskih državljana za neka djela iz vremena rata, te da tu vrst zaštite pokušava za sebe dobiti svaka normalna država. "U tom slučaju dobro je čuti mišljenje Europske komisije (EK), ali ono nije zadnje jer postoji i Europski sud", rekao je premijer i istaknuo da će u sljedećem razdoblju biti mnogo nesporazuma s EK, kao čuvarem ugovora". Premijer je pozvao HDZ da uloži amandman na izmjene Zakona o izručenju.