c S
Dnevne novosti

Sabor za iznajmljivanje objekata u legalizaciji

24.06.2013 07:19 ZAGREB, 21. lipnja 2013.(Hina), Vladina nakana da omogući ugostiteljsku djelatnost u građevinama bez uporabne dozvole, pod uvjetom da je vlasnik podnio zahtjev za legalizaciju, dobila je pozitivnu ocjenu saborskih zastupnika.

Svoju nakanu Vlada je pretočila u izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti za koje su zastupnici ustvrdili da će suzbiti sivu ekonomiju, potaknuti potrošnju i neće značiti uvođenje nelojalne konkurencije. "Riječ je o brzoj i praktičnoj izmjeni, koja se temelji na Zakonu o legalizaciji. Građanima želimo omogućiti da u ovoj fazi legalizacije već sada mogu obavljati turističku djelatnost", objasnio je ministar turizma Darko Lorencin. Kazao je kako će svi koji raspolažu smještajnim kapacitetima, a nemaju dokaz o uporabljivosti zgrade, moći ishoditi privremeno rješenje na temelju kojeg će moći pružati uslugu smještaja uz uvjet da su predali zahtjev za legalizaciju.

Ona će se omogućiti i ugostiteljima koji su podnijeli zahtjev za pokretanje postupka ozakonjenja nezakonito izgrađene manje zahtjevne zgrade, čija bruto površina nije veća od 400 četvornih metara. Ponuđena rješenja usrećit će iznajmljivače i omogućiti bolju turističku sezonu, tvrdi Branko Vukšić (HL), držeći da bi svako drugačije rješenje bilo pogubno. Puno razumijevanje za Vladinu nakanu pokazuje i HNS. Na dijelu Jadrana postoji manjak turističkih kapaciteta, objekte koji će se staviti u promet trebat će opremiti, a to će generirati potrošnju koje sada nema, tumači Goran Beus Richemberg (HNS). Pojašnjava i da privremeno rješenje iznajmljivači neće dobiti automatizmom, nego će morati zadovoljiti određene kriterije.

Važno je, ističe, da inspekcije službe rade svoj posao, kako se ne bi događalo da se objekt razvrsta u jednu, a iznajmljuje u drugoj kategoriji. Država je do sada izgubila milijune kuna zbog iznajmljivanja na crno soba i apartmana, ovo je hvalevrijedno razmišljanje jer će suzbiti sivu ekonomiju, uvjeren je nezavisni Damir Kajin. Branka Juričev Martinčev (HDZ) smatra da je zakon trebao doći i prije. Uvjerena je da će, zbog dugotrajnog i skupog postupka legalizacije, sezona biti izgubljena za mnoge iznajmljivače koji nisu dobili uporabnu dozvolu za svoje nadograđene objekte. "Svaki nepopunjeni krevet nepovratna je šteta", upozorila je Juričev, ističući da se u privatnom smještaju ostvari 35 posto svih noćenja u Hrvatskoj.

Turizam je, kaže, jedina gospodarska grana koja je ostala imuna na krizu. Njezin stranački kolega Josip Borić uvjeren je, međutim, da predloženi zakon ide na štetu onih koji su se turizmom bavili legalno, poštujući stroge propise. "Zašto smo uopće uvodili dozvole za iznajmljivače ili liječničke potvrde? Je li to bilo bespotrebno? Očito je sve normalno i može proći ovako ili onako", rekao je Borić koji smatra da je Ministarstvo turizma, predlažući takvo rješenje, preuzelo ulogu tržišnog arbitra.