c S
Dnevne novosti

Potpisan protokol s Mađarskom o zajedničkoj graničnoj kontroli

26.06.2013 07:17 ZAGREB, 25. lipnja 2013.(Hina), Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj Gábor Iván potpisali su u utorak protokol o uspostavi zajedničke granične kontrole na jednom mjestu (One stop control) što će, kako je istaknuto, biti jednostavnije za putnike, a i smanjit će troškove kontrole.

„Zajednička granična kontrola na jednom mjestu će biti velika pomoć putnicima, ali ne treba zaboraviti i smanjenje troškova i racionalizaciju. Ovo je nastavak dobre suradnje hrvatske i mađarske policije koje će raditi zajedno, razmjenjivati informacije i iskustva“, rekao je, kako je priopćeno iz MUP-a, ministar Ranko Ostojić. Mađarski veleposlanik Gábor Iván je rekao je da je njegovoj zemlji bilo potrebno dvije i pol godine da postane dio schengenskog prostora i da se nada da će Hrvatskoj trebati i manje, te je ponudio i stručnu pomoć. Dokument koji je potpisan danas u Ministarstvu unutarnjih poslova je Protokol o izmjenama i dopunama Protokola između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o provedbi Ugovora između Hrvatske i Mađarske o obavljanju granične kontrole u cestovnom, željezničkom i vodnom prometu.

Na potpisivanju su bili i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, te Regina Fógel, predstavnica Ministarstva unutarnjih poslova i László Tarr, policijski ataše Republike Mađarske u Hrvatskoj. Na zajedničkoj državnoj granici s Mađarskom određeno je 15 graničnih prijelaza. Od toga je u funkciji 10 graničnih prijelaza, a pet za pogranični promet nisu. U novoj Uredbi o graničnim prijelazima Republike Hrvatske (od 1. srpnja 2013. godine), koju donosi Vlada RH, biti će i formalno ukinuti i prekategorizirat će se u stalni granične prijelaze za međunarodni promet putnika. Hrvatski policijski službenici na tri granična prijelaza već zajednički obavljaju graničnu kontrolu na mađarskom teritoriju (cestovni GP Goričan II-Letenje, željeznički GP Kotoriba-Murakerestur, željeznički GP Koprivnica-Đekenješ) te na njima uvođenje sustava obavljanja granične kontrole na jednom mjestu ne bi zahtijevalo dodatne aktivnosti ili troškove.

S obzirom na to da infrastruktura na mađarskoj strani bolje odgovara schengenskim uvjetima - postoje odvojene trake i pristup Schengenskom informacijskom sustavu (SIS) - eksperati dviju zemalja su, u siječnju, utvrdili prijedlog graničnih prijelaza na kojima će se uspostaviti granična kontrola na jednom mjestu, i to na mađarskom teritoriju, osim tri iznimke. Iznimka su međunarodni granični prijelazi Terezino Polje – Barč i Donji Miholjac – Dravasabolč, gdje će svaka država graničnu kontrolu obavljati kao i do sada, te međunarodni granični prijelaz Goričan – Letenje I, gdje će se zajednička granična kontrola putničkog prometa obavljati na hrvatskom teritoriju, dok će se granična kontrola kamionskog prometa obavljati odvojeno, kao i do sada.