c S
Dnevne novosti

Preporuka da se sa Srbijom otvore pregovori najkasnije u siječnju 2014.

26.06.2013 07:04 BRUXELLES/LUXEMBOURG, 25. lipnja 2013.Hina, Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije preporučili su u utorak na sastanku u Luxembourgu da se pristupni pregovori sa Srbijom otvore najkasnije do siječnja sljedeće godine te da se s Kosovom započnu pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Preporuka je upućena čelnicima zemalja članica Europske unije, koji će se o tome očitovati na summitu u četvrtak i petak u Bruxellesu. "Europska komisija očekuje da će čelnici zemalja članica na temelju ove preporuke donijeti odluku o otvaranju pregovora sa Srbijom", rekao je na konferenciji za novinare u Luxembourgu povjerenik za proširenje Štefan Fuele. Fuele je istaknuo da preporuka da se pregovori otvore "najkasnije u siječnju 2014.", ne isključuje mogućnost da se oni otvore i ranije, možda u listopadu.

Povjerenik je rekao da će, prema zaključcima ministarskog sastanka, Europska komisija biti pozvana da predstavi nacrt pregovoračkog okvira, dokument koji je nužan za otvaranje pristupnih pregovora i da na njemu Komisija već uvelike radi. Nakon toga Vijeće EU-a treba usvojiti taj pregovorački okvir s "ciljem da se prva međuvladina konferencija o pristupanju otvori najkasnije u siječnju 2014., što ne isključuje mogućnost da se ne dogodi i ranije", rekao je Fuele. "Komisija će raditi na tome da to učini tehnički mogućim, bude li konsenzusa među zemljama članicama, da se to dogodi već u listopadu", dodao je povjerenik za proširenje.

Također je odlučeno da se započne s analitičkom usporedbom zakonodavstva, tzv, screening, u prvom redu za najteža poglavlja Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost. Pitanje normalizacije odnosa s Kosovom bit će tretirano u poglavlju 35 - Ostala pitanja. Na pitanje hoće li, nakon očekivane odluke Europskog vijeća, tijela koje čine šefovi država ili vlada članica EU-a, trebati kasnije još jedna odluka o otvaranju pregovora, Fuele je odgovorio da to neće biti potrebno i da neće biti novih uvjeta.