c S
Dnevne novosti

Vlada uvodi reciprocitet za kretanje radne snage

27.06.2013 07:14 ZAGREB, 26. lipnja 2013.(Hina), Vlada je na sjednici u srijedu donijela uredbu kojom radnicima iz država članica Europske unije, koje su ograničile pristup svojim tržištima rada za hrvatske radnike, od 1. srpnja uvodi jednaka ograničenja.

Prema  donesenoj uredbi o privremenoj primjeni pravila o radu državljana članica EU i njihovih obitelji, koju je obrazložio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, privremeno se ograničava zapošljavanje državljana država članica EU-a koje su zbog zaštite svog tržišta rada uvele prijelazna razdoblja za Hrvatsku.Te su zemlje kao glavni razlog za svoje odluke navele teško stanje na svojim tržištima rada i veliku nezaposlenost u Hrvatskoj.

"Imajući u vidu stanje na tržištu rada Hrvatske i mogućnost danu propisima, ocijenjeno je kako je potrebno privremeno ograničiti zapošljavanje onih državljana članica EU ukoliko su one zbog zaštite svog tržišta rada uvele prijelazna razdoblja za Hrvatsku", obrazložio je ministar Mrsić. Prema Vladinim podacima, ograničenja za hrvatske radnike uvele su Slovenija, Nizozemska, Velika Britanija, Austrija, Njemačka, Španjolska i Belgija, a još se ne znaju odluke Francuske, Italije i Portugala. Zasad se čini da ostale članice neće ograničavati slobodu kretanja hrvatskih radnika.