c S
Dnevne novosti

Vlada predlaže nov sustav gospodarenja otpadom

27.06.2013 07:16 ZAGREB, 26. lipnja 2013.(Hina), Vlada je u srijedu sa sjednice u Sabor poslala prijedlog zakona o održivom gospodarenju otpadom, za koji ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović ocjenjuje da će iz temelja promijeniti komunalno ponašanje i odnos građana prema otpadu.

Prijedlogom zakona Vlada mnoge ingerencije i obveze koje se tiču zbrinjava otpada spušta na jedinice lokalne samouprave. One će tako, primjerice, morati osigurati izdvojeno prikupljanje raznih tipova otpada, to jest primarna selekcija bit će njihova obveza. To praktički znači da će jedinice lokalne samouprave, prihvati li Sabor Vladin prijedlog, morati osigurati kontejnere za izdvojeno prikupljanje raznih vrsta otpada pred kućama građana.

Naravno, to će i koštati, kaže Zmajlović, ali upozorava da sadašnji sustav jedne 'hrpe' za sav otpad, izaziva visoke troškove brojnih zbrinjavanja i sanacija koji su od 2005. godine do sada iznosili više od 500 milijuna kuna, a zatrpano zemljište vrijedno je još pet milijardi kuna. Vlada predlaže i nov način zbrinjavanja glomaznog otpada prema kojem jedinice lokalne samouprave moraju građanima omogućiti besplatnu predaju u reciklažna dvorišta ili omogućiti uslugu prijevoza po pozivu.