c S
Dnevne novosti

Hrvatska pozdravlja odluku o izboru TAP-a

01.07.2013 07:08 ZAGREB, 28. lipnja 2013.(Hina), Hrvatska je u petak pozdravila odluku konzorcija Shah Deniz o izboru Transjadranskog plinovoda (TAP) kao transportnog pravca kaspijskog plina iz Azerbajdžana namijenjenog europskom tržištu.

"Energetsko povezivanje kaspijske regije s Europom kroz projekt TAP-a predstavlja važan trenutak ne samo za zemlje jugoistočne Europe, već i za čitav europski kontinent. Njime se još jednom jasno potvrđuje predanost osnovnom europskom načelu jačanja suradnje, kojem Hrvatska izražava punu potporu", priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP). "Hrvatska će nastaviti aktivno pridonositi europskoj politici energetske sigurnosti, kako kroz razvoj projekta IAP-a, tako i kroz projekt LNG-ja na otoku Krku", dodaje se u priopćenju.

Konzorcij Shah Deniz potvrdio je u petak na konferenciji za novinare u Bakuu da je za dopremu plina u Europu odabrao projekt Transjadranskog plinovoda (TAP) koji službeno podupire i Hrvatska. Za posao dopreme plina natjecali su se TAP, koji čine švicarski Axpo, norveški Statoil i njemački E.ON, i Nabucco West na čelu s austrijskim OMV-om. Konzorcij Shah Deniz na čelu s British Petroleumom razvija plinska polja u Kaspijskom mora u sklopu projekta Shah Deniz II čija vrijednost zajedno s pripadajućim plinovodima premašuje 40 milijardi dolara.

U MVPEI-u podsjećaju da je, prepoznajući prednosti realizacije TAP-a u smislu njegove interkonekcije s Jonsko-jadranskim plinovodom (IAP) koji svojim najdužim dijelom prolazi kroz teritorij Hrvatske, hrvatska vlada u Dubrovniku 12. lipnja organizirala sastanak ministara vanjskih poslova zemalja TAP-a i IAP-a kako bi, uoči donošenja konačne odluke konzorcija Shah Deniz, još jednom dali snažnu, transparentnu potporu realizaciji ova dva projekta za daljnju plinsku distribuciju na širem europskom tržištu. TAP-om će se omogućiti nesmetana opskrba plinom ne samo zemalja članica Europske unije već i šireg europskog prostora, a u kontekstu razvoja Južnog plinskog koridora.

Hrvatska je uvijek bila aktivna zagovornica politike energetske diversifikacije te je, prepoznajući važnost realizacije projekata koji imaju za cilj učiniti europski prostor sigurnijim, podržavala daljnji razvoj čvršće i povezanije europske energetske arhitekture. Energetska sigurnost jedna je od osnovnih pretpostavki za gospodarski i društveni prosperitet svake zemlje, a važan je za Hrvatsku jer otvara mogućnost njezinog jačeg gospodarskog razvoja koji podrazumijeva jačanje investicijskih potencijala, daljnju izgradnju energetske i ostale infrastrukture, kao i otvaranje novih radnih mjesta, stoji u priopćenju MVEP-a.