c S
Dnevne novosti

Sabor: izmjenjeni zakoni o trošarinama i predstečajnoj nagodbi

01.07.2013 07:20 ZAGREB, 28. lipnja 2013.(Hina), Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o trošarinama te Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Izmjenama Zakona o trošarinama omogućeno je da se na jednak način oporezuju cigarete kod povećanja trošarina i povećanja maloprodajne cijene cigareta. Na duhanskim markicama neće se naznačivati maloprodajna cijena, čime se izjednačuje status cigareta na zalihama i onima puštenim u promet.

Dodatni korak u rješavanju nelikvidnosti, trebale bi osigurati izmjene Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodi - previđaju, naime, jednostavniji postupak nagodbi i niže troškove za dužnike. Dosadašnji učinak tog Zakona, uvjeravaju predstavnici resoronog Ministarstva financija jako je dobar.

Od listopada prošle do konca lipnja ove godine zaprimljeno je više od 4.470 prijedloga za pokretanje predstečajne nagodbe, najviše od poduzeća iz građevinskog sektora, potom iz prerađivačke industrije, trgovine te hotelska poduzeća. Od 43,4 milijarde kuna restrukturirano je 8,2 milijarde, u procesu pregovora za restrukturiranje je 28,6 milijardi kuna dugovanja, a odbačeni su prijedlozi poduzetnika 'teški' sedam milijardi kuna. U istom je razdoblju za 18 posto smanjena nelikvidnost – sa 44,6 milijardi na 36,7 milijardi kuna.

Sabor je izmijenio Zakon o medijima pa nakladnici iz država članica EU i drugih država potpisnica Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru više neće za obavljanje te djelatnosti morati imati sjedište u Hrvatskoj, bit će dovoljno da registriraju djelatnost i imaju uredništvo.

Donio je zakone o nadzoru državne granice, o morskom ribarstvu, kao i paket zakona koji se tiču kvalitete i kontrole hrane, prekograničnog prijenosa genetski modificiranih organizama. Sabor se suglasio i sa izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.