c S
Dnevne novosti

Sabor: novi Poslovnik

01.07.2013 07:16 ZAGREB, 28. lipnja 2013.(Hina), Uz žestoke kritike oporbe i u konačnici njen izlazak iz Sabornice, saborska većina donijela je novi saborski Poslovnik.

Poslovnikom se krši status parlamenta, demokracija i sloboda u parlamentu, izvršna vlast se diže iznad zakonodavne, posebno se štiti pozicija premijera, ponovila je oporba svoje ocjene koje je odbacio predstavnik većinskog Kluba SDP-a. Oporba je ponovila da se neće držati novoga Poslovnika, a vladajućima poručila – izglasujte Poslovnik sami, te napustila Sabornicu. Za novi Poslovnik glasovalo je 76 zastupnika, jedan je bio protiv, a tri suzdržana. Iako se sramotne promjene u Poslovniku čine tehničkim, one su u svojoj suštini duboko antidemokratske, rekao je Davorin Mlakar (HDZ) prozivajući vladajuće da žele dodatno suziti pravo na slobodu govora, mišljenja, iznošenja stručnih stajališta. Na taj način kršite propise, demokratsku praksu, ideju Ustava, nešto je što ne možemo dozvoliti, naglasio je Mlakar.

Prioritet u političkom životu stavlja se na izvršnu vlast i to ne možemo dopustiti, kaže Mlakar i ponavlja da Vlada odgovara Saboru, neovisno o "malicioznim pokušajima" saborske većine da to promijeni. Dok je Ustav RH na snazi, Vlada će odgovarati Saboru, zato je nedopustivo da umanjujete njegovu važnost, kaže Mlakar i proziva da se Poslovnikom ruši Ustav. HDZ-ov zastupnik poziva vladajuće kolege da razmisle o rješenjima koje nude.

Vladajući misle da joj ta rješenja danas odgovaraju, no za godinu dana bit će problem što ste donijeli ovakav Poslovnik, jer nećete moći artikulirati svoje stavove, upozorio je kolege. Poslovnik je sramotnim i bezobraznim, nazvao Dragutin Lesar (HL). Kad već većina želi onemogućiti da se radi u skladu s Ustavom i zastupničkom prisegom, kad se želi uvesti pravilo da oporba može govoriti i predlagati samo kad to odobri većina, molim Vas unesite u prijelazne odredbe da na dan kad Sabor utvrdi točke dnevnog reda, vladajuća većina odmah izglasa sve prijedloge, a oporba može svoje primjedbe u pisanom obliku dostaviti Tajništvu, ironičan je Lesar. Vladajućima je poručio da se mogu dodvoravati onima koji su naredili takvu promjenu Poslovnika, ali da neće uspjeti sakriti činjenicu da žele zatrti oporbu.

Predstavnik SDP-ova Kluba Igor Dragovan odbija prozivke i optužbe. U praksi se već pokazalo da je sadašnja parlamentarna većina dosljedna i poštena pred političkom javnošču "za razliku od onih koji teško prihvaćaju činjenicu da su na prošlim parlamentarnim izborima izgubili povjerenje građana", rekao je Dragovan. Uvjeren je da će novi Poslovnik podignuti kvalitetu saborskoga rada Novi Poslovnik donio je niz novina u odnos zakonodavne i izvršne vlasti – počevši od ove jeseni, premijer će jednom godišnje predstavljati Saboru izvješće Vlade o uočenim pojavama, problemima i stanju u društvu, kao i o aktivnostima Vlade.

O premijerovu izvješću raspravljat će samo klubovi, ne i zastupnici pojedinačno, a neće biti ni replika. Kod naknadnog imenovanja člana Vlade o njemu će raspravljati samo nadležni odbori, ne i Sabor koji će samo glasovati o povjerenju. Poslovnik definira da će Sabor zasjedati prema godišnjem planu koji će utvrditi saborsko Predsjedništvo. Predsjedništvo će, iznimno, moći ograničiti raspravu o nekoj temi na točno određeno vrijeme, a vrijeme za političke stranke rasporediti u skladu s njihovom zastupljenošću. Klub zastupnika, po novome, moći će osnovati i političke stranke i nezavisni zastupnici koji zajedno imaju tri zastupnika.