c S
Dnevne novosti

Jednostavnije preko schengenske granice

02.07.2013 07:20 BREŽICE, 1. srpnja 2013.(Hina), Na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom uvedena je zajednička granična kontrola (One Stop Control), što bi hrvatskim i ostalim građanima EU-a trebalo omogućiti brži i jednostavniji prelazak preko schengenske granice dok Hrvatska i sama ne postane dio tog prostora.

Tim povodom hrvatski i slovenski ministri unutarnjih poslova Ranko Ostojić i Gregor Virant obišli su danas zajednički granični prijelaz Obrežje kod Brežica gdje granični policajci dviju zemalja zajedno obavljaju kontrolu. "Velika stvar je da na 33 od 36 graničnih prijelaza nema gužve i stvar funkcionira od početka", rekao je Ostojić, dodavši da je cilj osigurati brži protok prometa i što manje čekanja na granici. Ostojić je siguran da će Hrvatska kao članica EU-a nastaviti dobru suradnju sa Slovenijom.

"Ovo je kruna zajedničkog djelovanja dviju policija i ministarstava. Ovo je dobar početak, a kraj bi trebao biti onog trenutka kad i mi uđemo u Schengen, u čemu očekujemo pomoć slovenskih kolega", kazao je. Virant je rekao da s današnjim ulaskom "drage susjede" Hrvatske u EU dolazi do konkretnih promjena koje će građani izravno osjetiti, odnosno ukidanja carinske kontrole i uvođenja kontrole s jednim zaustavljanjem. To će omogućiti brži i jednostavniji protok preko granice, kazao je, dodavši da će se postupno takav princip primijeniti na svim graničnim prijelazima između Slovenije i Hrvatske.

Vidimo se na ovoj točki kad Hrvatska učini sljedeći korak i stupi u schengenski prostor, što će za putnike, za hrvatske i slovenske državljane značiti veliki korak naprijed. Slovenija je zaista zainteresirana da se to što prije dogodi jer će se time rasteretiti osiguranja schengenske granice, dodao je Virant. Na prijelazu Obrežje hrvatski granični policajci uselili se se u kućice koje su dosada koristili njihove slovenske kolege, dok su slovenski policajci smješteni u desetak metara udaljene kućice koje je koristila njihova carina. Uz slovensku i europsku zastavu, na tom prijelazu je postavljena i hrvatska zastava.

Na graničnom prijelazu Bregana, gdje su hrvatski službenici na tom pravcu prema Sloveniji dosada obavljali graničnu kontrolu ostale su sada prazne kućice i podignute rampe. Osim na granici sa Slovenijom zajednička granična kontrola uvedena je i na granici s Mađarskom. Hrvatskim građanima od danas se na granici s te dvije zemlje, koje su članice schengenskog prostora od 2007. više ne izdaju evidencijski kartoni za otiskavanje graničnih pečata, što je dosad bio slučaj. Sinoć smo nagradili posljednjeg putnika kojem je udaren pečat u evidencijski karton i sad građani Hrvatske, članice EU-a ulaze u schengenski prostor s osobnom kartom u traci koja je označena za državljane EU-a, rekao je Ostojić.

Budući da su hrvatski državljani postali građani Unije nad njima se prilikom ulaska u Schengen provodi samo osnovna granična kontrola, kao i prema državljanima zemalja članica EU-a i Europskog gospodarskog prostora, koji za ulazak u Hrvatsku trebaju samo osobnu iskaznicu.

Granični policajci tako više ne bi trebali postavljati pitanja o svrsi putovanja, odredištu ili posjedovanju novca za uzdržavanje, već bi brzo i jednostavno trebali provjeriti valjanost isprave te povremeno preko baze podataka provjeriti da osoba ne predstavlja opasnost za javni poredak i slično. Kontrola na granici sa Slovenijom i Mađarskom bit će ukinuta s ulaskom Hrvatske u schengenski prostor čije će se unutarnje granice moći prelaziti bez kontrole bilo kada i gdje. Očekuje se da će Hrvatska za dvije godine zatražiti pristupanje schengenskom prostoru nakon što provede sve potrebne prilagodbe.