c S
Dnevne novosti

Litva za kormilom EU-a: glavne teme proračun i Istočno partnerstvo

02.07.2013 07:10 ZAGREB, 1. srpnja 2013.(Hina), Šestomjesečno predsjedanje EU-om u ponedjeljak 1. srpnja, na dan ulaska Hrvatske u EU, preuzela je Litva, a najvažniji zadaci koji ju čekaju su višegodišnji proračun EU-a i summit Istočnog partnerstva.

Središnji događaj litavskog predsjedanja bit će summit Istočnog partnerstva koji će se 28. i 29. studenog održati u Vilniusu, gdje će biti Ukrajina, Moldova, Bjelorusija, Armenija, Azerbajdžan i Gruzija. Tri prioriteta litavskog predsjedanja su "vjerodostojna Europa, rastuća Europa i otvorena Europa".

Litvu čeka posao na višegodišnjem proračunu Europske unije za razdoblje od 2014.-2020., dovršavanje posla oko bankovne unije te jačanje fiskalne discipline zemalja članica. Također, fokusirat će se na stvaranje jedinstvenog energetskog tržišta, digitalnog tržišta, te provedbu odluke o borbi protiv nezaposlenosti, posebno mladih.

Litva također želi postići napredak oko pitanja proširenja s Turskom i zemljama zapadnog Balkana, te pitanja trgovinskih pregovora sa SAD-om i Japanom. Ta mala baltička zemlja preuzela je predsjedanje EU-om od Irske, i to upravo na proslavi hrvatskog ulaska u EU u Zagrebu kada je u ponoć zamjenik predsjednika irske vlade Eamon Gilmore predao predsjedanje Europskom unijom Litvi, u čije je ime govorila njezina predsjednica Dalia Grybauskaite.

Litvu 1. siječnja 2014. na čelu EU-a nasljeđuje Grčka. Litva je članica schengenskog prostora, ali još nije članica eurozone, što joj je plan za početak 2015.