c S
Dnevne novosti

Meron: Oslobađajuće presude sastavni su dio pravde

03.07.2013 07:12 SARAJEVO, 2. srpnja 2013.Hina, Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron ustvrdio je kako su tijekom procesa na tom sudu strogo poštovani najviši pravni standardi što je u nekim slučajevima i dovelo do oslobađajućih presuda.

U intervjuu koji je u utorak objavila internetska publikacija Justice Report koja djeluje pri Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) i specijalizirana je za praćenje sudskih procesa u slučajevima ratnih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije, Meron je istaknuo kako pravda ne znači da sudovi trebaju izricati samo osuđujuće presude. Nakon niza kritika povodom oslobađajućih presuda što su izrekla sudska vijeća čiji je bio član, uključujući i pismo njegovog kolege iz Den Haaga danskog suca Frederika Harhoffa, Meron je upozorio kako optužnica ne može automatski značiti i krivnju.

"Ako bi cijela svrha međunarodnog prava bila da osuđuje onda bismo živjeli u svijetu u kojem bi svaka optužena osoba bila automatski i kriva. Takav svijet bi bio u suprotnosti sa onim što nazivamo pravdom", kazao je Meron. Dodao je kako su oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te one u slučaju srbijanskih vojnih i policijskih dužnosnika Momčila Perišića, Jovice Stanišića i Franka Simatovića upravo dokaz jamstva poštenog suđenja kakvo se prakticira na Haaškom tribunalu što je i jedan od njegovih najvećih uspjeha.

Meron nije izravno komentirao tvrdnje iz prošlomjesečnog otvorenog pisma suca Harhoffa koji je ustvrdio kako su nedavne oslobađajuće presude rezultat političkog pritiska a zbog čega su reagirale i neke vladine udruge s područlja bivše Jugoslavije uz ocjenu kako se oslobađajućim presudama ne doprinosi pomirenju. Meron je kazao tek kako bi osobno bio sretan kada bi presude doprinijele pomirenju no istaknuo je kako je primarna odgovornost za taj proces unutar samih društvenih zajednica. "Pomirenje često zahtijeva mnogo više od obične presude i to je pitanje na koje vođe u društvima i zajednicama mogu mnogo prije odgovoriti", izjavio je Meron.

Žrtvama zločina počinjenih u ratovima na području bivše Jugoslavije Meron je iskazao zahvalnost zbog činjenice da su pokazali spremnost svjedočiti. Izrazio je žaljenje jer inicijativa za osnivanje neke vrste fonda za žrtve koju je i osobno podupirao nije dobila potrebnu potporu međunarodne zajednice. Bez obzira na sve proturječnosti, Meron drži kako je povijesni značaj ICTY-a nedvojben.

"Tribunal je pokazao kako će odgovarati svi oni koji krše odredbe međunarodnog kaznenog prava, bez obzira jesu li to predsjednici država, političari, generali, vođe paravojski ili obični vojnici. Na taj način, svaka presuda nosila je značajnu poruku: ‘Oni koji čine zločine protiv čovječnosti, ratne zločine ili genocid bit će dovedeni pred lice pravde’", kazao je Meron.