c S
Dnevne novosti

S članstvom u EU, RH i Brazil u novom, specijalnom partnerstvu

03.07.2013 07:08 ZAGREB, 2. srpnja 2013.(Hina), Hrvatska kao članica Europske unije ulazi sada u jedno specijalno trgovinsko i gospodarsko partnerstvo s Brazilom, zemljom s jednim od najvećih gospodarstava svijeta, izjavila je u utorak prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Brazil je jedno od najvećih gospodarstava svijeta ... sada, kao članica EU-a, Hrvatska ulazi u specijalno trgovinsko i gospodarsko partnerstvo s Brazilom i Latinskom Amerikom", kazala je ministrica Pusić na konferenciji za novinare s brazilskim ministrom vanjskih poslova Antoniom de Aguarom Patriotom koji boravi u posjetu Hrvatskoj.

Prema njezinim riječima, potencijal za razvoj gospodarskih, ali i političkih, kulturnih i znanstvenih odnosa između dvije zemlje je "ogroman". "Brazil se nalazi u velikoj gospodarskoj ekspanziji ... ministar Patriota će se tijekom svog posjeta sastati s čelnicima četiriju hrvatskih brodogradilišta", rekla je Pusić i dodala da je Brazil zainteresiran i za suradnju na istraživanju nalazišta plina i nafte u moru. Ministar de Aguaro Patriota je čestitao Hrvatskoj na članstvu u EU-u i zaželio da njegova zemlja također bude dio te "uspješne priče".

Prema njegovim riječima, radi se o "obećavajućim odnosima" između dvije zemlje, s posebnim naglaskom na razvoj gospodarskih i trgovinskih odnosa. "S članstvom u Europskoj uniji, Hrvatska postaje jedan od strateških partnera Brazila", kazao je ministar. Brazil je, kako je potvrdio, zainteresiran za hrvatska brodogradilišta i želi širiti svoju trgovinu, s naglaskom na poljoprivredne proizvode i energetiku. Ništa manje važna je, dodao je ministar, suradnja na znanstvenom i tehnološkom planu.

De Aguaro Patriota je prvi ministar vanjskih poslova Brazila koji je ikada posjetio Hrvatsku i prvi strani šef diplomacije koji posjećuje RH kao članicu Unije, a s Pusić se prvi puta susreo na summitu EU-Latinska Amerika u siječnju u Brazilu. S obzirom da je i vatreni nogometni navijač i da je Brazil prije dva dana osvojio Kup Konfederacije, Pusić mu je poklonila dres hrvatske nogometne reprezentacije. Brazilski ministar pozvao je Pusić da 2014. posjeti Brazil.