c S
Dnevne novosti

Sabor o elektroničkim medijima

05.07.2013 07:26 ZAGREB, 4. srpnja 2013.Hina, Sabor će razmotriti konačni prijedlog izmjena Zakona o elektroničkim medijima, koji pred zastupnike dolazi s negativnim mišljenjem Odbora za medije.

Predloženim zakonom neprofitnim elektroničkim medijima omogućuje se pristup Fondu za pluralizam elektroničkih medija kojim upravljaju Agencija i Vijeće za elektroničke medije. Kao neprofitni pružatelji medijskih usluga navedene su ustanove, vijeća i udruge nacionalnih manjina, obrazovne, zdravstvene i druge ustanove, vjerske zajednice, studentske, školske i udruge građana te druge nevladine udruge s pravnom osobnošću, kao i neprofitne zadruge posvećene zadovoljavanju informativnih, obrazovnih, znanstvenih, stručnih, umjetničkih, kulturnih, vjerskih i drugih potreba javnosti.

Neprofitnim medijima bit će namijenjeno tri posto od ukupnih sredstava Fonda, što ove godine iznosi oko milijun kuna. Primjedbe na predloženi zakon Saboru su poslale Inicijativa neovisnih internetskih medija, Nacionalna udruga televizija (NUT) te Hrvatska udruga radija i novina (HURIN), tražeći jasno definiranje javnog interesa u kulturi.

Smatraju da se predloženim zakonom krivo pretpostavlja da su isključivo neprofitni mediji vođeni javnim interesom. Udruge prijedlog drže diskriminatornim, a boje se da će potpuno isključiti neovisne internetske izdavače čiji su osnivači trgovačka društva te omogućiti, ističu, nezakonito favoriziranje portala čiji su osnivači organizacije civilnog društva.

Smatraju i da je neprihvatljivo povećanje broja korisnika Fonda za pluralizam bez istodobnog povećanja sredstava koja se raspodjeljuju kroz taj fond. Njihove primjedbe na prošlotjednoj je sjednici razmotrio i Odbor za medije, koji je, s pet glasova protiv i četiri za, odbio podržati predloženi zakon.