c S
Dnevne novosti

Saborski klubovi podijeljeni oko poduzetničkih zona

05.07.2013 07:22 ZAGREB, 4. srpnja 2013.Hina, Prijedlogom zakona o unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture Vlada želi razvlastiti lokalnu samoupravu u odlučivanju o poduzetničkim zonama, ocijenili su u Saboru zastupnici HDZ-a, na što su vladajući odgovarili kako je riječ o uvođenju reda, nakon "različitih kombinacija i zlouporaba".

Ministar obrta, malog i srednjeg poduzetništva Gordan Maras uvodno je istaknuo kako će se predloženim zakonom utvrditi kriteriji za dodjelu potpora te da država više neće davati zemljište ni novac za besperspektivne zone, dok će oni koji imaju projekte dobiti svu moguću potporu. Naveo je da je u Hrvatskoj izgrađeno 346 poduzetničkih zona, ali da su 123 zone neaktivne, iako je u njih uložen velik novac. "Hrvatska je u te zone uložla skoro 690 milijuna kuna direktnih potpora. Samo zemlje je dodijeljeno u vrijednosti 1,4 milijarde kuna.

Uložili smo skoro 2 milijarde, što proračunskih novaca što imovine, i na kraju se zaposlilo 46.000 djelatnika. Znači, prosječno 50.000 kuna po jednoj zaposlenoj osobi", naveo je Maras. Đuro Popijač (HDZ) uvjeren je, međutim, da Vlada želi centralizirano manipulirati iz jednog mjesta razvojnim mogućnostima jedinica lokalne samouprave, staviti zone pod svoju kontrolu i onemogućiti lokalne vlasti da samostalno usmjeravaju gospodarski razvoj svojih sredina. "Kako se usuđujete govoriti da je vaše ministarstvo sposobnije od 600 gradonačelnika, načelnika i župana osmišljavati lokalnu razvojnu politiku", upitao je Popijač te zaključio da "takva hrabrost proizlazi iz potpunog neznanja i nesposobnosti".

Odbacio je tvrdnje da ranije nije trebalo pravdati novac dobiven od države. "To je notorna laž. Svaka kuna koja se dosada isplatila morala se opravdati. Nisi mogao potrošiti novac a da nisi priložio troškovnik i gdje je potrošen", naglasio je Popijač. Branko Hrg (HSS) Vladu je pozvao da prestane govoriti o nenamjenskom trošenju novca za poduzetničke zone. "Recite koji su to načelnici i gradonačelnici nenamjenski trošili novac pa neka se njima zabavi pravna država", pozvao je Hrg. Ingrid Antičević Marinović (SDP) kazala je, međutim, da se zakon donosi kako bi se stalo na kraj neodgovornim pojedincima u lokalnim sredinama.

Kao primjer neodgovornog ponašanja navela je poduzetničku zonu u Sibinju, u kojoj je zemlja koju je općini darovala država prodana po nižoj cijeni. "Nije beznačajno da je glavni vinovnik te afere član HDZ-a", kazala je. Podsjetila je i da je država 2009. Zadru darovala 400 hektara zemljišta za poduzetničku zonu Crno, a da "od velikih najava zapošljavanja nije bilo ništa".

Ustvrdila je da zakon ima podršku, "ali ne javnu, jer oni koji ga podržavaju ne smiju javno govoriti jer nisu umreženi s različitim jatacima". "Onima u lokalnoj samoupravi koji se odgovorno ponašaju ovakav zakon neće smetati", ustvrdila je Antičević Marinović. Zakon je u ime HDSSB-a podržao Boro Grubišić, koji smatra da je osnivanje registra poduzetničkih zona poželjno zbog "različitih lokalnih spletki".