c S
Dnevne novosti

Vlada: treća prilika za reprogram poreznog duga

05.07.2013 07:18 ZAGREB, 4. srpnja 2013.(Hina), Prijedlog Zakona o naplati poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom je treća i posljednja prilika da poduzetnici reprogramiraju svoj porezni dug nastao do 31. siječnja ove godine, nakon čega slijedi "vrlo, vrlo stroga naplata potraživanja", poručio je ministar financija Slavko Linić sa sjednice Vlade s koje je predloženi zakon upućen u saborsku proceduru.

Linić je podsjetila da je Vlada unazad godinu i pol u dva navrata omogućavala reprogramiranje poreznog duga, no da poduzetnici očito nisu ozbiljno shvaćali da svoj porezni dug moraju platiti, je će u protivnom ići u stečaj ili će biti brisani. Efekt ta dva kruga bio je vrlo mali, odobreno je oko 9.640 nagodbi kojima je riješeno oko 4,7 milijardi kuna dugovanja, a naplata tih nagodbi trenutno se kreće oko 88 posto, što je dobro, kazao je Linić. Uz to, dio dugovanja riješava se i predstečajnim nagodbama u kojima je prijavljeno 43 milijarde kuna ukupnih dugova.

Obrađena su 443 poduzetnika s oko 8.150 radnika i riješeno je preko 8 milijardi kuna dugovanja. Sada se obrađuje još oko 26 milijardi kuna dugovanja 1.250 poduzetnika s oko 22 tisuće radnika. Rezultati toga već se vide - razina neplaćenih računa smanjena je kroz predstečajne nagodbe i reprogram sa 44,6 milijarde kuna na 36,7 milijardi kuna, istaknuo je Linić te dodao da ovaj zakonski prijedlog predviđa rješavanje poreznog duga tijekom ljeta, a da od rujna "počinje vrlo, vrlo stroga naplata potraživanja".

U drugo je saborsko čitanje poslan prijedlog Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, za koji je premijer Zoran Milanović kazao da nosi jasnu poruku kako se tržište liberalizira, ali da na njemu postoje pravila te se ne može govoriti da se išta rasprodaje. Prijedlog Zakona o željeznicama pak donosi odredbe u skladu s politikom EU da se što više prometa usmjerava na željeznice, a njime se, uz ostalo, uvodi i mogućnost zakupa dijela željezničke infrastrukture.

Vlada je donijela i odluku o osnivanju povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva, koje će predlagati i koordinirati mjere za pomoć izvoznicima i nastup hrvatskih kompanija u inozemstvu. Ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića Vlada je ovlastila da u ime Vlade potpiše sporazum o osnivanju novog saziva Gospodarsko-socijalnog vijeća, a donesena je i odluka o pokretanju pregovora o kolektivnom ugovoru u zdravstvu.