c S
Dnevne novosti

Saborska oporba traži povlačenje zakona o elektroničkim medijima

08.07.2013 07:24 ZAGREB, 5. srpnja 2013.Hina, Saborska oporba zatražila je od Vlada da povuče izmjene Zakona o elektroničkim medijima, s obzirom da je protiv njih glasovao i matični saborski odbor.

Ako je matični odbor glasovao protiv, onda nema dvojbe, zakon treba povući i doraditi, poručili su oporbeni, ali i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. Ako se mišljenja odbora neće poštovati, čemu onda postoje, pita se oporba koja, ne bez ironije, predlaže da se odbori ukinu i tako Sabor uštedi. I dok zastupnici većine hvale zakon, a neke njegove dijelove drže "naprosto naprednim", oporba ga žestoko kritizira, posebno nova pravila za dodjelu novca iz Fonda za pluralizam elektroničkih medija, koja smatraju diskriminatornima i smišljenima samo kako bi se kontrolirao medijski prostor.

Pristup Fondu, po novome, omogućio bi se i neprofitnim elektroničkim medijima. Kao neprofitni pružatelji medijskih usluga u zakonu se navode ustanove, vijeća i udruge nacionalnih manjina, obrazovne, zdravstvene i druge ustanove, vjerske zajednice, studentske, školske i udruge građana te druge nevladine udruge s pravnom osobnošću, kao i neprofitne zadruge posvećene zadovoljavanju obrazovnih, informativnih, znanstvenih, stručnih, umjetničkih, kulturnih, vjerskih i drugih potreba javnosti. Nakon što je Sabor donio nerazboritu, diskriminirajuću odluku o nejednakom oporezivanju dnevnih novina, na temelju ingeniozne formule o 25 tisuća riječi, pred nama je prijedlog o još jednoj diskriminaciji.

Izglasamo li ovakav zakon, bit će to jedno javno zlo, a ne javno dobro", rekao je laburist Branko Vukšić. Smatra da se neprofitnost ne bi smjela tumačiti kao dokaz da netko ispunjava javni interes, a boji se i da bi izdvajanje dijela novca iz Fonda moglo ugroziti lokalne televizijske i radijske postaje koje zapošljavaju dvije tisuće ljudi i dovesti u pitanje mrežu lokalnih elektroničkih medija. Za Vukšića je predloženi zakon "dokaz kaosa u Ministarstvu kulture i Vladi", poziva da se donese strategija razvoja medija, a ne da se "komadić po komadić mijenjaju zakoni, kako kojem partneru moćniku treba, kako kojem njihovom mediju paše".

"Nije riječ o kaosu, nego o smišljenoj politici s ciljem kontrole medijskog prostora novcem poreznih obveznika", uzvraća Jasen Mesić (HDZ) i kaže da smo na tom tragu imali i "loš Zakon o HRT-u i smjene u Hini". Mesić je uvjeren da će novac iz Fonda dobiti "kvazineovisni portali određenih udruga kojima ćemo svake godine plaćati da bi govorili dobro o vlasti". I Sunčana Glavak smatra da Ministarstvo kulture ugrožava cijeli sustav kako bi zadovoljilo partikularne interese budućih korisnika Fonda. Ustvrdila je i da zakon diskriminira internetske nakladnike čiji su osnivač trgovačka društva, a koji neće moći aplicirati za novac iz Fonda.

Činjenicu da će se za taj novac moći natjecati samo neprofitni internetski portali smatra nelogičnom, a podsjeća i da Ministarstvo kulture subvencionira izdavanje dvotjednika za kluturu Zarez, koji izdaje trgovačko društvo u suvlasništvu ministrice kulture Andreje Zlatar. Damir Rimac (SDP) kazao je, međutim, da je riječ o "razumnom malom kmoraku u reformi koja se provodi". Podsjetio je da neprofitni mediji ne iskazuju profit i da su im plaće limitirane, no kriterij za dodjelu novca iz Fonda medijima koji iskazuju interes za lokalni i regionalni kulturni razvitak smatra "malkice nedovoljno definiranim".