c S
Dnevne novosti

Opačić: Zakonom o inkluzivnom dodatku uvesti više reda

08.07.2013 07:22 ZAGREB, 5. srpnja 2013.(Hina), Potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je da bi Zakon o inkluzivnom dodatku trebao uvesti više reda, transparentnosti i pravednosti u sustav naknada invalidnim osobama.

Opačić je najavila da bi se taj zakon kao i zakon o jedinstvenom tijelu vještačenja trebali donijeti do kraja godine i primijenivati od 1. siječnja 2014. Time bi se omogućila jedinstvena procjena stupnja invalidnosti i racionalizirao sustav kako bi invalidne osobe s istim stupnjem invaliditeta u svim dijelovima Hrvatske imale identična prava, rekla je Opačić na okruglom stolu o tezama za nacrt prijedloga toga zakona održanom u resornom ministarstvu.

Opačić je ocijenila da je sadašnji sustav naknada za osobe s invaliditetom dosta loš te bi donošenje ta dva zakona trebalo pridonijeti da sustav bude pravedniji, transparentniji u raspodjeli novca kojeg u proračunu, kako je rekla, ionako nema dovoljno. Ministrica Opačić je napomenula da će do kraja godine nedostajati 200 milijuna kuna, no da njezino ministarstvo mora brinuti o svim korisnicima unatoč nedostatku sredstava.

Pomoćnica ministrice Iva Prpić je istaknula kako se pri reformama nastoji da nitko tko ima pravo na pomoć bez nje ne ostane te da osobe s trajnim tjelesnim, mentalnim intelektualnim i osjetilnim oštećenjima dobiju potrebna razinu pomoći kako bi se uključile u svakodnevni život. Postupak za utvrđivanje prava provodili bi centri za socijalnu skrb, a utvrđivalo bi se pravo na osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, pravo na naknadu do zaposlenja te uvećani doplatak za djecu.

Prpić je pojasnila da se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju neka prava više neće moći zadržati kao što je primjerice produženi dječji doplatak, a prema važećim propisima su se istodobno mogle primati naknade po tri osnove, pa je tako najniži ukupni iznos bio 399,89 kuna, a najviši 1782,16 kuna. Prema predloženom novom modelu djeca bi imala pravo na naknade u dosadašnjem rasponu, a odrasli od 350 do 1250 kuna.

Predstavnici udruga osoba s invaliditetom izrazili su neslaganje s predloženim ukidanjem prava inkluzivnog dodatka takvim zaposlenim osobama i uvođenje imovinskog cenzusa za osobe, a ne kućanstva. Smatraju da se time osobe s invaliditetom destimuliraju za rad i ne čini razlika između onih koji žele i koji ne žele raditi. Također upozoravaju da je iznos od 1250 kuna dvostruko niži od socijalnog minimuma. Ministrica Opačić kazala je kako neki korisnici naknada imaju vrlo velike plaće, gotovo kao i ona osobno, pa je uzvratila protupitanjem je li pošteno da takvi i dalje primaju naknade.