c S
Dnevne novosti

Linić: neće biti izuzetaka u fiskalizaciji ni moratorija za tržnice

09.07.2013 07:22 ZAGREB, 8. srpnja 2013.(Hina), Ministar financija Slavko Linić kazao je da izuzetaka u fiskalizaciji neće biti te kako nema potrebe za moratorijem od tri mjeseca, kako predlažu trgovci na tržnicama, jer je bilo dovoljno vremena da se svi pripreme.

Linić je, odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja ugovora o kreditu između HBOR-a i CEB-a, kazao da zahtjeva može biti, ali da su oni u suprotnosti sa Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom i ako se napravi izuzetak na tržnicama, onda fiskalizacija ne treba ići ni prema ugostiteljima, liječnicima ili odvjetnicima. "Izuzetaka nema, Ministarstvo financija nema što dodati", istaknuo je Linić. Pritom je podsjetio da je zakon o fiskalizaciji donesen krajem prošle godine te su u njemu jasno definirani rokovi kad koje djelatnosti trebaju ući u sustav, zbog čega moratorija nema te nema ni potrebe za njim.

Istaknuo je i kako je on "na svoju ruku" najavio da na tržnicama prvi mjesec neće biti nadzora. Time im dajemo mogućnost da se pripreme ako su shvatili da se neće moći nagađati s Vladom, kazao je Linić te ponovio da potrebe za moratorijem nema jer se o zakonu o fiskalizaciji sve zna već devet mjeseci. Ispada da smo mi kruti, nefleksibilni i tvrdoglavi, da ne damo razdoblje za prilagodbu, a svi su sve znali, ali su smatrali da mogu biti ti koji će skrenuti Vladu s puta, kazao je Linić.

Istaknuo je i da u proračunu za 2013. godinu nema daljnjih mjera štednje te da je jedini način da se to i ostvari da se prikupe planirani proračunski prihodi, "a oni se mogu ostvariti značajnije u bitci sa sivom ekonomijom i plaćanjem obveza". Fiskalizacija je u Hrvatskoj uvedena jer nema dovoljne kontrole nad prometom gotovine, a gdje god je velik gotovinski promet velika je i siva ekonomija. Otpora očito ima, bilo ih je i prije, ali ako je u ugostiteljstvu postignut 60 posto veći promet nego prošle godine, onda se vidi da je fiskalizacija bila opravdan posao, ocijenio je Linić te rekao kako vjeruje da će i promet na tržnicama biti veći.

Govoreći o najavljenom rebalansu proračuna, ministar financija je podsjetio da će to vjerojatno biti tema kod donošenja prijedloga proračuna za 2014. i projekcija za 2015. i 2016. godinu. Poruke Vlade su da daljnjeg rezanja nema, ali i da je godinu i pol dana čekanja, opraštanja i pogodovanja završilo. Sva logika proračuna 2013. će biti naplata svih potraživanja onih koji svoje obveze prema državi nisu sredili i to nije nikakva prijetnja, nego poruka da hoćemo disciplinu, izjavio je Linić te još jednom ponovio da, koliko on zna, zahtjeva za daljnjim rezanjima od strane njegovog, ali ni ostalih ministarstava nema.

Govoreći pak o prijedlogu Zakona o potrošačkom kreditiranju, Linić je rekao da će se on vjerojatno idućeg tjedna naći na dnevnom redu Vlade, a da je i nakon provedene javne rasprave "manje više onakav kakav je bio i u prvim varijantama", odnosno da daje naglasak na zaštitu potrošača kod načina obračuna kamatnih stopa i naknada, prekoračenja po tekućim računima i dr.

Najavio je i kako bi do kraja ovog tjedna trebale biti dovršene pripreme za novo zaduženje države, što je u skladu s planiranim u trenutku kada se donosio proračun za ovu godinu. Komentirao je i više cijene cigareta, do kojih je došlo zbog viših trošarina na duhanske proizvode, rekavši da će se one i nadalje često mijenjati. Promjene su u tom segmentu uslijedile prije sve zbog usklađenja naših niskih trošarina s prosjekom EU, jer je očito da smo imali prenisko oporezivanje u odnosu na prosjek Europe, zaključio je Linić.