c S
Dnevne novosti

Sabor o upravljanju državnom imovinom

10.07.2013 07:24 ZAGREB, 9. srpnja 2013.(Hina), Hrvatski sabor u nastavku zasjedanja će u hitnoj proceduri razmotriti prijedlog Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu države, koji uspostavlja novi, efikasniji sustav upravljanja državnom imovinom.

Zakonom se pokušavaju riješiti brojni problemi u upravljanju državnom imovinom, koja je rasuta po različitim resorima, a često se ne zna ni kolika joj je vrijednost.

Predviđeno je objedinjavanje upravljanja državnom imovinom u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, koji bi upravljao nekretninama i udjelima u tzv. strateškim tvrtkama, kojih je oko 55.

Manjinski udjeli u nestrateškim tvrtkama prijeći će u Centar za prodaju i restrukturiranje (CERP), a Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) se gasi. Osniva se i posebno Vladino povjerenstvo koje će voditi računa o strateškim tvrtkama, dok će se manjinski udjeli prodavati.

Vlada smatra da će novi zakon smanjiti i ukupne troškove cijelog sustava, jer će od 250 do 260 ljudi koji sada rade u sustavu ostati njih dvjestotinjak.