c S
Dnevne novosti

Latvija 18. članica eurozone od 1. siječnja 2014.

10.07.2013 07:08 BRUXELLES, 9. srpnja 2013.Hina, Vijeće Europske unije u utorak je i formalno potvrdilo ulazak Latvije u eurozonu od 1. siječnja 2014. godine i ta baltička zemlja postat će 18. članica koja dijeli zajedniču valutu.

"Vijeće je donijelo odluku kojom se dopušta Latviji uvođenje eura od 1. siječnja 2014. godine", kaže se u zaključcima Vijeća za ekonomiju i financije (ECOFIN). U donošenju odluke sudjelovao je i hrvatski ministar financija Slavko Linić, koji prvi put sudjeluje na sastanku kao punopravni član ECOFIN-a.

Latvijski premijer Valdis Dombrovskis pozdravio je tu odluku ističući da je ona dobra i za njegovu zemlju i za eurozonu. "Pridružujemo se 1. siječnja 2018. godine. To je dobra vijest za Latviju i dobra vijest za eurozonu", rekao je Dombrovskis na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Za ulazak u eurozonu potrebno je ispuniti četiri maastrichtska mjerila: stabilnost cijena, to jest nisku inflaciju, zdrave javne financije, stabilni valutni tečaj i nisku razinu kamatnih stopa.. Eurozona sada ima 17 članica u kojima živi 330 milijuna stanovnika. Latvija je šesta od novih zemalja članica koje ulaze u eurozonu nakon Slovenije, Cipra, Malte, Slovačke i Estonije.