c S
Dnevne novosti

Miljenić: odluka o izručivanju ovisit će o razgovorima s Europskom komisijom

11.07.2013 07:26 ZAGREB, 10. srpnja 2013.(Hina), Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je da će o razgovorima s Europskom komisijom ovisiti hoće li Hrvatska izručivati svoje građane po europskom uhidbenom nalogu ostalim članicama EU-a za sva kaznena djela ili samo ona počinjena nakon 2002., kako je propisano Zakonom o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU-a.

Ministar je na konferenciji o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima ustvrdio da ni jedan zakon nikad nije pisan da bi se bilo koga zaštitilo od bilo koje odgovornosti. Ne spominjući izravno slučaj Perković čije izručenje Njemačkoj priječi ograničenje u hrvatskom zakonu, Miljenić je rekao da je zbog tog predmeta došlo do velike priče ali se zapravo radi o vrlo jednostavnom pravno-tehničkom pitanju: je li Hrvatska mogla iskoristiti svoje pravo i staviti rezervaciju kao i još pet članica EU-a ili je to trebalo napraviti tijekom pregovora.

To je pitanje, dodao je, o čijoj će sudbini ovisiti hoće li Hrvatska ostati kod tog roka ili neće. Ministar smatra da Hrvatska na to mora imati pravo s obzirom da to imaju i druge zemlje. U suprotnom bi, smatra, došlo do razlikovanja pa bi Hrvatska svoje državljane morala izručivati i zemljama koje Hrvatskoj ne bi izručivale svoje državljane za kaznena djela počinjena prije 2002. Iako smatra da je svaka zemlja trebala u jednoj fazi imati mogućnost uvođenja ograničenja, drži da ipak treba razmisliti o tome je li Hrvatska konzumirala to pravo tijekom pregovora. "To je teorija o kojoj treba razmisliti i koja ima svoje uporište", kazao je Miljenić.

Očekuje da će što prije doći do promjene Ustava kako politička ubojstva više ne bi išla u zastaru. "Ljudi koji su činili politička ubojstva za bilo koji režim ne mogu uživati blagodat zastara, to je potpuno krivo, necivilizirano i pogrešno i to ćemo sada promijeniti", kazao je Miljenić. Vezano uz protivljenje koalicijskog partnera HNS-a tim promjenama, rekao da je će svatko odlučiti za što će biti. "Ali ako vi imate situaciju da je netko napravio tako jedan gnjusan zločin kao ubojstvo u korist nekog režima onda se taj nije mogao progoniti dok je taj režim bio na vlasti i apsurd je da takvoj osobi dajete zastaru", zaključio je ministar.

Novinarima je rekao da je odgovorio na pismo europskoj povjerenici za pravosuđe Viviane Reding kojim je ona upozorila da Hrvatska mora povući zakon o suradnji u pravosudnim stvarima s članicama EU-a, kojim se onemogućava izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj ali nije želio govoriti o sadržaju njegova odgovora.

Ustvrdio je da je Hrvatska prema svim podacima od prvog dana ušla spremna u sustav. Imamo stvari koje su procesuirane, imamo ljude koje će biti predani i one koji će biti predani nama", kazao je Miljenić. Konferencija o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima za suce, tužitelje, policajce i službenike Ministarstva pravosuđa, održava se danas i sutra u Zagrebu u sklopu IPA 2008 projekta "Potpora reformi kaznenog postupka" vrijednog više od milijun eura.