c S
Dnevne novosti

Sabor: reforme nailaze na otpore

12.07.2013 07:20 ZAGREB, 11. srpnja 2013.(Hina), Zamjenik ministra financija Boris Lalovac istaknuo je u okviru rasprave o izvješću o izvršenju prošlogodišnjega državnog proračuna za prošlu godinu da su u određenim područjima započete reforme te da one nailaze na jake otpore, no, rekao je, da će ih ova i svaka buduća vlada morat provoditi, a konačnu bi korist od toga trebali osjetiti i građani.

U tom smislu spoemnuo je sustav Centralni obračun plaća (COP) napominjući da je bio velik otpor institucija da uđu u taj sustav, no da unatoč tomu sustav napreduje i da će u njega uskoro biti uključeno 60.000 zaposelnih u zdravstvu. Srđan Gjurković (klub HNS-a) ustvrdio je kako je vlada pokazala da zna upravljati novcem i da može i zna osigurati bolju budućnost, rast zapošljavanja i gospodarstva. Vlada mora dizati prihodovnu stranu proračuna, jer se time smanjuje deficit, rast zapošljavanja te BDP-a i "vraćanje osmjeha na lice građana", rekaoje Gjurković.

Zastupnici su raspravili i Konačni prijedlog Zakona o provedbi Uredbe Komisije (EZ) o ispitivanju izmjena uvjeta odobrenja za stavljanje veterinarsko - medicinskih proizvoda u promet. Izmjenama i dopunama Zakona propisuje se povjeravanje pojedinih poslova pravnim osobama temeljem ugovora te mogućnost povjeravanja pojedinih poslova pravnim osobama. Tim zakonskim prijedlogom usklađuje se zakonodavstvo Republike Hrvatske s onim Europske unije.

Propisivanjem pojedinih odredaba utvrđuje se plan za hitno postupanje koje jamči učinkovitu provedbu postupka povlačenja veterinarsko - medicinskih proizvoda od strane veterinarskih ljekarni i specijaliziranih prodavaonica u slučaju štetnih nuspojava te uvjeti za privremenu zabranu obavljanja djelatnosti na malo ili ukidanje odobrenja izdanog veterinarskim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, koji su do sada bili utvrđeni samo za veleprodaje. Utvrđena je obveza obavješćivanja mjerodavnoga tijela o svakoj promjeni u odnosu na izdano odobrenje za promet veterinarsko-medicinskih proizvoda, navodi se u obrazloženju.

U raspravi Đurđica Sumrak (HDZ) upozorila je na sve veću prisutnost krivotvorenih lijekova na tržištu i dodala da se predloženim izmjenama zakona utvrđuje postupak izmjena uvjeta odobrenja za stavljanje veterinarsko-medicinskih proizvoda, što bi trebalo uvesti više reda na njihovo tržište, pa mu je najavila potporu, kao i Ivica Mandić u ime Kluba HNS-a. Zastupnici su također raspravili i Prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o primjeni odredaba Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora od 10. prosinca 1982. koje se odnose na očuvanje i gospodarenje ribljim naseljima koja se nalaze u više različitih pojaseva i naselja vrlo migratornih vrsta riba.

Zakonom se potvrđuje Sporazum, kako bi njegove odredbe postale dio unutarnjega pravnog poretka Republike Hrvatske. Pristupanjem Sporazumu Hrvatska se pridružuje skupini od 80 članica Ujedinjenih naroda (od 165 potpisnica Konvencije o pravu mora) koje su već prihvatile Sporazum, te time prihvaća rješavanje pitanja očuvanja i gospodarenja određenim ribljim naseljima na način određen Sporazumom.

Istodobno, Republika Hrvatska ispunjava obvezu u okviru procesa pristupanja Europskoj uniji, obzirom da će prilikom polaganja svoje isprave o pristupu u sjedištu Ujedinjenih naroda, položiti i odgovarajuću Izjavu kojom se priopćava da se izjave koje je Europska unija dala po ratifikaciji Sporazuma, u odnosu na prijenos ovlasti država članica na Europsku uniju, nakon pristupanja Europskoj uniji primjenjuju i na Republiku Hrvatsku.

Petar Baranović (Klub HNS-a) rekao je da Sporazum pridonosi očuvanju raznolikosti i održivom razvoju ribarstva te upozorio da je neprimjenom Zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa (ZERP-a) dopuštena devastacija ribljeg fonda i da se došlo do točke s koje više nema povratka. Izrazio je nadu da će primejnom Sporazuma donekle očuvati preostalo bogatstvo Jadrana.