c S
Dnevne novosti

Vlada razriješila Ledinskog dužnosti zamjenika ministrice Opačić

12.07.2013 07:16 ZAGREB, 11. srpnja 2013.(Hina), Vlada je, na zatvorenom dijelu sjednice, na njegov osobni zahtjev Darka Ledinskog razriješila dužnosti zamjenika ministrice socijalne politike i mladih, a novom zamjenicom imenovala je Maju Sporiš, koja je zbog nove dužnosti razriješena s mjesta pomoćnice ministrice.

Nova pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih je Mihaela Matokanović Džimbeg, priopćila je Vlada. S mjesta pomoćnika ministra poduzetništva i obrta je sa zadnjim danom srpnja razriješen Stjepan Koraj, Oliver Kumrić je s danom 15. srpnja razriješen dužnosti pomoćnika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, a na njegovo mjesto 16. srpnja dolazi Marko Lončarević.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je dala suglasnost HEP-u za ugovaranje okvirnih revolving srednjoročnih sporazuma i limita za višenamjensko financiranje s Privrednom bankom Zagreb, u iznosu do 300 milijuna kuna, s Raiffeisenbank Austria i/ili Raiffeisen factoringom u iznosu do 40 milijuna eura, te sa Zagrebačkom bankom u iznosu do 300 milijuna kuna. U Banskim dvorima ističu kako ugovaranje tih financijskih sporazuma i limita kod domaćih banaka nema utjecaj na povećanje ukupne zaduženosti HEP grupe.

Ne radi se, napominju, o trenutnom kreditiranju, već o višenamjenskom proizvodu kojim se osigurava financijska rezerva radi nesmetanog obavljanja redovnog poslovanja u razdoblju od tri godine, a sve s ciljem postizanja srednjoročne financijske stabilnosti. Suglasnost je dana i za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u razdoblju od 2014. do 2017. godine, no ta je odluka klasificirana oznakom "ograničeno" pa je Vlada nije u cijelosti objavila.

Vlada je Ustavnom sudu predložila da ne prihvati prijedloge za pokretanje postupaka ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom pojedinih članaka Zakona o lokalnim izborima te odbije takve prijedloge vezano uz Uredbu o određivanju osoba ovlaštenih za pokretanje postupka radi zaštite kolektivnih interesa potrošača. Predloženo je i neprihvaćanje pokretanja postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja.

Vlada je usvojila Prijedlog stajališta RH za sastanke Vijeća EU. Riječ je o pregovaračkim pozicijama koja će Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU (i Europskog vijeća) pa se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, radi isteka mandata razriješen je dosadašnji član Ravnateljstva leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Marko Samardžija.

Novim članom Ravnateljstva je, na prijedlog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, imenovan Neven Budak. Na razdoblje od šest mjeseci, do provedbe javnog natječaja, Predragu Batarelu dana je ovlast za obavljanje poslova zamjenika predstojnice Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Vlada je razriješila dosadašnjeg ravnatelja Agencije za vodne putove Miroslava Ištuka, a novim ravnateljem imenovala je Zrinka Zvocaka, temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju.