c S
Dnevne novosti

EU želi smanjiti rasipanje hrane

16.07.2013 07:08 BRUXELLES, 15. srpnja 2013.Hina, Europska komisija želi smanjiti rasipanje hrane jer milijuni tona godišnje završe u kantama za smeće u Europi, što predstavlja socijalni, moralni i ekološki problem.

Pitanje rasipanja hrane u ponedjeljak je na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a na dnevni red stavila Mađarska, a podržali su je još neka izaslanstva, među njima i hrvatsko.

"Taj mađarski prijedlog je odličan, a podržali smo ga mi i Finci", rekao je hrvatski ministar poljoprivrede i ribarstva Tihomir Jakovina. Zaključeno je da se od Europske komisije zatraži analiza i prijedlozi kako da se smanje gubici hrane od polja do stola. Povjerenik za zaštitu okoliša Janez Potočnik rekao je da se u Europi izgubi oko 89 milijuna tona hrane koja završi u kantama za smeće.

"To je moralno i ekonomski neprihvatljivo, a još je gore kad pogledate koliki su resursi potrebni za proizvodnju tih 89 milijuna tona hrane", rekao je Potočnik. Do 1. listopada ove godine bit će otvorena javna rasprava, a nakon toga Komisija će izaći s konkretnim prijedlozima kako smanjiti gubitke u proizvodnji hrane.

Ministar Jakovina je rekao da će se u srijedu u Rimu održati sastanak na tehničkoj razini između predstavnika Hrvatske, Italije i Slovenije o zaštiti ribljeg fonda u Jadranu. "Mi s našim susjedima imamo korektnu suradnju, pogotovo u sektoru ribarstva, a ovo će biti jedan u nizu zajedničkih sastanaka o zaštiti Jadrana", rekao je ministar Jakovina.

Ovo je prvi sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo na kojem ministar Jakovina sudjeluje kao punopravni član. Tom je prigodom svojim kolegama poklonio prigodne darove, između ostaloga, kravate i marame.