c S
Dnevne novosti

Sabor izmijenio Zakon o znanstvenoj djelatnosti

16.07.2013 07:22 ZAGREB, 15. srpnja 2013.(Hina), Sabor je izmijenio Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, čime je, među ostalim, ukinuta obveza napredovanja na radnim mjestima i propisana obveza dodatnog provjeravanja zaposlenih znanstvenika i nastavnika.

Podrobnije su specificirani uvjeti za iznimno ostajanje na znanstvenim i znanstveno-nastavnim radnim mjestima nakon ispunjavanja starosnih uvjeta za mirovinu. Sabor je izmijenio i Zakon o predškolskom odgoju i naobrazbi i tako uveo obvezu programa predškole za svu djecu u godini dana prije polaska u osnovnu školu.

Izmijenjen je i Zakon o sportu, čime je za osvajače olimpijskih i paraolimpijskih medalja te osvajače medalja na svjetskim prvenstvima u olimpijskim sportovima starije od 45 godina uvedena trajna novčana naknada u iznosu od od 2185 do 5044 kuna. Vlada i saborska većina odbile su amandmane kojima su oporbeni zastupnici tražili da se takve naknade dodijele i osvajačima medalja na svjetskim prvenstvima u neolimpijskim i paraolimpijskim sportovima. Ministar Jovanović obećao je da će do kraja godine utvrditi kriterije po kojima će u krug onih koji primaju naknadu ući i sportaši koji se bave neolimpijskim sportovima koji su po prepoznatljivosti, značaju i tradiciji od interesa za Hrvatsku.

Sabor je izmijenio i Zakon o elektroničkim medijima, čime je Fond za pluralizam, pri Agenciji za elektroničke medije, otvoren i za neprofitne medije.