c S
Dnevne novosti

MMF: najgora kriza vjerojatno prošla u istočnoj Europi

17.07.2013 07:08 BUKUREŠT, 16. srpnja 2013.(Hina/AFP), Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde pohvalila je u utorak u Bukureštu "hrabrost" zemalja istočne Europe u suočavanju s gospodarskom krizom, ocijenivši da je "najgore vjerojatno prošlo".

"Pet godina nakon izbijanja krize, najgore je vjerojatno iza vas, većina zemalja (središnje i istočne Europe) obnovila je rast", kazala je Lagarde u govoru pred bankarima i novinarima. "Samo dvije zemlje trebale bi 2013. biti u recesiji, Hrvatska i Slovenija, prema osam prošle godine", dodala je.

Prosječan rast u zemljama istočne Europe bio je pozitivan u prvom tromjesečju ove godine, dok je BDP u Europskoj uniji pao za 0,1 posto. Na čelu su Latvija s 1,4 posto i Litva s 1,3 posto rasta. MMF je prošli tjedan snizio svoje prognoze za gospodarski rast u svijetu i eurozoni.

Lagarde je pozvala zemlje istočne Europe da nastave svoje politike makroekonomske stabilnosti, ali i da ravnopravno podijele njihov teret. "Ono što se dogodilo u ovom dijelu svijeta služi kao primjer onoga što se može učiniti u drugim dijelovima svijeta" kad je riječ o tranziciji na tržišno gospodarstvo, kazala je.

Upozorila je ipak na "zapreke" koje po njoj čine nesposobne javne uprave i nedovršen povrat imovine koju su zaplijenili komunisti.