c S
Dnevne novosti

Sve tužene banke podnijele žalbu na presudu za "švicarac"

17.07.2013 07:20 ZAGREB, 16. srpnja 2013.(Hina), Svih osam banaka koje su izgubile spor od udruge Potrošač zbog kredita u švicarskim francima žalile su se na nepravomoćnu presudu, doznaje se na zagrebačkom Trgovačkom sudu.

Glasnogovornica suda Anita Brlas u pisanom je odgovoru Hini navela da su žalbe svih tuženih banaka došle do ponedjeljka. Iako je zakonski rok za priziv bio do petka 12. srpnja u obzir su dolazile i žalbe koje su s tim datumom poslane poštom. Sve žalbe sud će poslati na odgovor tužitelju, odnosno udruzi Potrošač koja na njih može, ali i ne mora odgovoriti. Na sudu nisu željeli nagađati kada bi se može očekivati pravomoćna presuda Visokog trgovačkog suda. Ipak, u udruzi Potrošač vjeruju da se zbog socijalne dimenzije slučaj neće odugovlačiti.

Sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Radovan Dobronić objavio je 4. srpnja nepravomoćnu presudu po kolektivnoj tužbi udruge Potrošač i uputio predstavnike Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke da se na tu odluku mogu žaliti. Erste banka je najavila da će poduzeti sve potrebne korake kako bi u drugostupanjskom postupku dokazala da je poslovala u skladu sa svim pozitivnim propisima.

U Splitskoj banci kazali su da bi potvrda prvostupanjske presude za njih izazvala značajan materijalan učinak, ali da "srećom presuda ostavlja širom otvorena vrata za uspjeh u žalbenom postupku", a iz RBA-a su kratko poručili da će postupiti u skladu s pravomoćnom presudom. Iz tih odgovora moglo se zaključiti da banke neće poslušati suca Dobronića koji im je nakon objave presude preporučio da se pokušaju nagoditi jer bi u slučaju pravomoćnosti nove tužbe mogle iscrpiti svaku banku.

Sudac je u obrazloženju ustvrdio da su banke povrijedile prava potrošača jer korisnike kredita nisu u cijelosti informirale o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke. Iako su znale da će doći do blagog ili umjerenog rasta franka to su prešutjele klijentima, ustvrdio je sudac, ističući da banke nisu pojasnile ni rizik zaduživanja u francima u vrijeme fluktuacije tečaja.

Zaključio je i da su banke prešutjele da HNB štiti kunu samo u odnosu na euro te da klijentima nisu rekle da je kamatna stopa za kredite u francima povoljna. Potvrdi li Visoki trgovački sud nepravomoćnu presudu banke bi klijentima, u roku od 60 dana, trebale ponuditi izmijenjene ugovore i glavnicu odrediti u kunama uz fiksnu kamatnu stopu na dan sklapanja ugovora.