c S
Dnevne novosti

Udruge nezadovoljne Zakonom o strateškim investicijama

17.07.2013 07:18 ZAGREB, 16. srpnja 2013.(Hina), Udruge Gong, Pravo na grad, Transparency International Hrvatska, Zelena akcija i Udruženje hrvatskih arhitekata su u Ministarstvo gospodarstva predali primjedbe na Prijedlog Zakona o strateškim investicijskim projektima koji drže štetnim i nekvalitetnim zbog čega neće privući investitore.

Stručnu javnost, građane i lokalnu zajednicu pozvale su da se uključe u javnu raspravu o predloženom zakonu koja traje do 30. srpnja. Prijedlog Zakona o strateškim investicijskim projektima prošao je prvo čitanje u Hrvatskome saboru, a sada je u tijeku javna rasprava te bi ga Vlada na jesen trebala poslati u drugo čitanje. Tražeći odbacivanje "štetnog prijedloga Zakona", udruge navode da on i dalje sadrži krupne rizike za prostor, javna dobra i transparentnost upravljanja te da su i dalje nejasni kriteriji za proglašenje strateških projekata, a sastav Povjerenstva koje Vladi predlaže strateške projekte je nepoznat.

Marina Škrabalo iz Gonga je na konferenciji za novinare ispred Ministarstva upozorila da se zakon poziva na članak 2 Ustava koji govori da o korištenju prirodnih i kulturnih bogatstava odlučuje narod i Hrvatski sabor, a prijedlogom zakona, upozorila je, nije predviđena ni uloga naroda ni Sabora. "Stoga se postavlja pitanje ustavnosti ovog zakona, kao i vezano uz suspenziju sudjelovanja lokalne zajednice u odlučivanju o zahvatima u prostoru", naglasila je. Ako zakon ostane u sadašnjem obliku onda je zahtjev za ocjenom ustavnosti normalni sljedeći korak, poručila je.

Bernard Ivčić iz Zelene akcije ocjenjuje kako zakon sasvim sigurno neće unaprijediti investicije u Hrvatskoj već je "korak u suprotnom smjeru". Smatra da predloženi zakon sadrži niz koruptivnih elemenata, a kao primjer navodi to što zakonom nije definirano tko su članovi Povjerenstva koje će Vladi predlagati koji su projekti od strateškog interesa. Zakon drži iluzornim budući da Hrvatska nema izrađenu ni osnovnu razvojnu strategiju.

Hrvoje Hrabak iz Udruženja hrvatskih arhitekata upozorava da prijedlog predviđa dokidanje obveze izrade provedbenih urbanističkih planova za sve ono što se proglasi strateškim projektom. "To je kriva i nerazumna odredba i s aspekta javnog interesa jer se gubi minimalna potrebna razina kontrole nad razvojem u prostoru, a s druge strane, značajno se smanjuje utjecaj lokalnih zajednica na prostor o kojem bi trebale odlučivati", poručio je Hrabak. Ocijenio je kako se samim time "ustvari odbijaju investicije jer bez izrade provedbenih urbanističkih planova nema nikakve sigurnosti za uklapanje projekta u postojeću infrastrukturu".

Nives Miošić iz Gonga naglasila je da od Vlade očekuju da Saboru predstavi sve primjedbe iz postupka javne rasprave jer oni imaju pravo i obvezu uvida u ono što su građani rekli o predloženom zakonu.

Potporu udrugama dali su i sindikalisti - Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, Mladen Novosel iz SSSH-a te Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata. Sever je rekao kako se građane mora pitati o takvim projektima "jer si ne smije jedna uska skupina političara uzeti pravo da sami odlučuju kako i na koji način će rasprodavati i davati u koncesiju imovinu građana". Založio se da se narod o tome odlučuje na referendumu jer, rekao je, "odnarođene elite" ne mogu same sebe predlagati u Povjerenstva i potom sami odlučivati o strateškim interesima.