c S
Dnevne novosti

Fuele u Beogradu o pregovaračkom timu Srbije sa EU

17.07.2013 07:12 BEOGRAD, 16. srpnja 2013.(Hina) Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele doputovat će u dvodnevni službeni posjet Beogradu i s najvišim državnim dužnosnicima razgovarati o sljedećim koracima i obvezama Srbije u eurointegracijskom procesu, priopćeno je u utorak iz srbijanske vlade. 

Dolazak Fuelea beogradskim je medijima ranije potvrdio i njegov glasnogovornik Peter Stano, navodeći da će teme, među ostalim, biti vezane uz novu fazu u koju Srbija ulazi pregovorima o pristupanju EU-u nakon odluke Europskog vijeća od 28. lipnja o otvaranju pregovora.

Fuele će s državnim vrhom razgovarati i o pregovaračkom timu Srbije, te o imenovanju šefa pregovaračkog tima, na što je Bruxelles Beogradu već skrenuo pažnju, a neslužbeno je najavljeno da bi on mogao biti izabran do kraja ovog tjedna. Kako su ranije naveli beogradski mediji, šef pregovaračkog tima bit će imenovan u sklopu novih kadrovskih rešenja u srbijanskoj vladi, čija je rekonstrukcija najavljena do 27. srpnja.

List Blic, međutim, navodi da je Europska komisija prošli tjedan od srbijanske vlade zatražila da hitno odredi glavnog pregovarača i formira tim za pregovore i da je taj zahtjev Beogradu prenio visoki dužnosnik direkcije za proširenje Europske komisije Jost Korte koji se sastao sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem.

Fueleov dolazak će, prema izvorima beogradskog tiska iz Bruxellesa, imati za cilj i da Srbija "potvrdi prioritete za europsku agendu", posebice u pogledu nastavka reformi, provođenja bruxelleskog sporazuma s Prištinom, ali i "uloge (Srbije) u regiji i promoviranju pomirenja". Prema navodima beogradskih medija, posebna pažnja tijekom Fueleova posjeta bit će poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa i pravde, slobode i sigurnosti, a koja Srbija namjerava prva otvoriti u pregovorima.

Fuele je, prema tvrdnji Večernjih novosti, još 2. srpnja uputio nacrt pregovaračkog okvira na konzultacije administraciji EU-a, dok bi konačnu verziju zemlje članice trebale dobiti 26. srpnja. Europsko vijeće je 28. lipnja odlučilo otvoriti pregovore sa Srbijom o članstvu u EU-u i za početak odredilo siječanj 2014., kako bi se u međuvremenu mogao procijeniti napredak Beograda, posebice u primjeni sporazuma s Prištinom, postignutog 19. travnja u Bruxellesu, što je bio ključni uvjet za odluku Europskog vijeća.