c S
Dnevne novosti

Komisija predložila uspostavu ureda europskog javnog tužitelja

18.07.2013 07:14 BRUXELLES, 17. srpnja 2013.Hina, Europska komisija je u srijedu predložila uspostavu ureda europskog javnog tužitelja koji bi se isključivo bavio kaznenim djelima povezanim s nezakonitom uporabom sredstava iz europskog proračuna, zbog čega se godišnje gubi oko pola milijarde eura.

Ured bi trebao djelovati kao neovisno tijelo pod demokratskim nadzorom, imao bi decentraliziranu strukturu povezanu s nacionalnim pravosudnim sustavima. Delegirani europski tužitelji vodili bi istrage u državama članicama, koristeći nacionalne kadrove i poštujući zakonodavstvo te države. Europski javni tužitelj bi usklađivao njihov rad. Komisija želi da ured započne s radom 2015. godine.

"S današnjim prijedlogom Europska komisija ispunjava svoje obećanje o nultoj toleranciji prema prijevarama protiv europskog proračuna. Kada je riječ o novcima poreznih obveznika svaki euro je važan, u današnjoj ekonomskoj situaciji još i više. Kriminalci koji koriste rupe u zakonu kako bi ukrali novac poreznih obveznika ne bi se smjeli slobodno šetati samo zato što nemamo odgovarajuće instrumente da ih privedemo pravdi", izjavila je povjerenica za pravosuđe Viviane Reding.

"Ako mi ne zaštitimo naš federalni proračun, nitko to neće učiniti umjesto nas. Pozivam zemlje članice i Europski parlament da podrže ovaj važan projekt kako bi ured europsko tužitelja mogao početi djelovati od 1. siječnja 2015. godine", dodala je Reding. Ured Europske unija za borbu protiv prijevara (OLAF) nastavio bi djelovati u području koje neće pokrivati Ured javnog tužitelja.

"Ured europskog javnog tužitelja premostit će jaz između kaznenih sustava zemalja članica, čija se nadležnost zaustavlja na nacionalnim granicama, a tijela Unije nisu mogla provoditi kaznene istrage. U međuvremenu, OLAF će nastaviti sa svojim važnim poslom u borbi protiv prijevara u područjima koje ne pokriva Ured", izjavio je povjerenik Algirdas Šemeta, zadužen za borbu protiv prijevara.

Da bi prijedlog uredbe koji je Komisija predstavila stupio na snagu potrebna je jednoglasna odluka zemalja članica u Vijeću EU-a i pristanak Europskog parlamenta. U slučaju da se među zemljama članicama ne postigne konsenzus, moguće je pokrenuti postupak pojačane suradnje za što je potreban pristanak najmanje devet zemalja članica. Prema europskim ugovorima, Danska neće sudjelovati u uredu europskog javnog tužitelja, a Velika Britanija i Irska također neće sudjelovati osim ako to izričito ne zatraže.