c S
Dnevne novosti

Do kraja godine na raspolaganju 438 milijuna eura iz strukturnih fondova

19.07.2013 07:22 ZAGREB, 18. srpnja 2013.(Hina), Vlada je na sjednici donijela Nacionalni strateški referentni okvir za 2013. godinu kojim se Hrvatskoj otvara mogućnost korištenja 438 milijuna eura iz strukturnih fondova EU-a do kraja ove godine.

Nakon toga počinje nova financijska perspektiva od 2014. do 2020. godine tijekom kojega razdoblja će Hrvatskoj biti na raspolaganju 8,8 milijardi eura, kaže potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić. Nacionalni strateški referentni okvir krovni je programski dokument kojim se utvrđuju prioriteti korištenja sredstava iz strukturnih instrumenata Europske unije koji su na raspolaganju Republici Hrvatskoj od stupanja u punopravno članstvo Europske unije. To su Europski fond za regionalni razvoj, Europski socijalni fond i Kohezijski fond. Prihvaćeni referentni okvir usmjeren je na četiri sektora: promet, zaštitu okoliša, regionalnu konkurentnost i razvoj ljudskih potencijala.

Vlada je donijela i odluku o namirenju poreznog duga ustupanjem nekretnina u vlasništvu Hrvatske radiotelevizije i pretvaranjem potraživanja u udjele u kapitalu Hrvatske radiotelevizije. Ukupni dug Hrvatske radiotelevizije prema Ministarstvu financija s osnova poreza i drugih javnih davanja utvrđen na dan 12. lipnja 2013. godine iznosi 377,7 milijuna kuna. Prema odluci, Hrvatska radiotelevizija dio duga će namiriti ustupanjem nekretnina, u iznosu od 81,1 milijuna kuna, a ostatak od 296,6 milijuna kuna pretvorit će se u udjele u temeljnom kapitalu Hrvatske radiotelevizije.