c S
Dnevne novosti

Vlada usvojila Plan humanitarnog razminiranja za 2013.

19.07.2013 07:14 ZAGREB, 18. srpnja 2013.Hina, Planom humanitarnog razminiranja, koji je Vlada usvojila, za ovu je godinu planirano smanjenje minski sumnjivog područja za 68,1 četvorni kilometar.

Ukupna veličina minski sumnjivog područja i područja zagađenog isključivo neeksplodiranim ubojnim sredstvima u Hrvatskoj iznosi 685,5 kilometara četvornih, prostire se unutar 99 gradova i općina u 12 županija i obilježena je s 14 tisuća oznaka koje ukazuju na minsku opasnost, naveo je na sjednici potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

U 2013. je za razminiranje odobreno 294,4 milijuna kuna, a prema Planu predviđa se cjelovito uklanjanje minske opasnosti iz Virovitičko-podravske županije, Nacionalnog parka Krka i Parka prirode Papuk, rekao je. Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra dodala je da se Planom predviđa i razminiranje vojnih objekata ukupne površine 690 tisuća metara četvornih miniski sumnjivog prostora, koje će provoditi inženjerska pukovnija Hrvatske kopnene vojske.

Riječ je o razminiranju vojarne u Petrinji, vojnom poligonu u Slunju te vojno-skladišnim kompleksima u Petrinji, Gospiću i Dvoru na Uni, a planom je obuhvaćeno je i saniranje posljedica požara u vojnom skladištu kod Knina, navela je. Vlada je dala i prethodnu suglasnost ravnatelju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za raspolaganje sredstvima za ovu godinu za nabavu 295 tisuća doza cjepiva protiv gripe za odrasle za sezonu 2013./2014.

Sredstva za nabavu cjepiva osigurana su u ovogodišnjem proračunu u iznosu do 9,2 milijuna kuna s PDV-om. Vlada je prethodnu suglasnost morala dati jer je Statutom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje propisano da je, uz prethodnu suglasnost Upravnog vijeća Zavoda, potrebna i prethodna suglasnost Vlade za pravne poslove čija je vrijednost veća od pet milijuna kuna.