c S
Dnevne novosti

Stier za prijedlog EK o javnom tužitelju, poziva vladu na promjenu zakona

19.07.2013 07:12 BRUXELLES, 18. srpnja 2013.Hina, Davor Stier, HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu, pozdravio je u četvrtak prijedlog Europske komisije za uspostavu Ureda europskog javnog tužitelja te pozvao hrvatsku Vladu da što prije podrži ovaj prijedlog i promijeni Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije.

"Pozivam Vladu Republike Hrvatske da što prije podrži ovaj prijedlog Europske komisije i time pokaže političku volju za obnovom političke vjerodostojnosti po pitanju poštivanja vladavine prava", navodi Stier u priopćenju, dodajući da je ta "vjerodostojnost ozbiljno narušena lipanjskim promjenama zakona koji je u široj hrvatskoj i europskoj javnosti dobio naziv 'lex Perković'".

HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu navodi da se vjerodostojnost može vratiti "samo poništenjem spornih odredbi 'lexa Perković' i postupanjem prema već primljenim europskim uhidbenim nalozima". Stier navodi da će uspostava Ureda eurpskog javnog tužitelja biti važan korak u afirmaciji pravne države i borbe protiv korupcije u Hrvatskoj.

"Mogućnost Europskog javnog tužitelja da podigne optužnicu pred nacionalnim sudovima u pitanjima vezanim za korištenje sredstava iz proračuna EU-a osnažit će neovisnost hrvatskog pravosuđa i smanjiti prostor za pritiske na pravosudna tijela, odnosno političku zaštitu od kaznenog progona", kaže Stier.