c S
Dnevne novosti

U troškovima saborskih zastupnika prednjače dvojica HNS-ovaca

22.07.2013 07:13 ZAGREB, 19. srpnja 2013.(Hina), Sabor je u petak objavio troškove zastupnika u prvoj polovici godine koji su ukupno iznosili nešto manje od 4,5 milijuna kuna, a u troškovima prednjači HNS-ov Boris Blažeković, što nije neočekivano, s obzirom da je riječ o voditelju saborskog izaslanstva pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a, no slijedi ga njegov stranački kolega Srđan Gjurković koji nije ni u jednom izaslanstvu.

Blažekoviću su na ime troškova isplaćene ukupno 81.662 kune, najviše za avionske karte i hotelski smještaj, dok je Gjurković potrošio ukupno 77.650 kuna, od čega 28.560 kuna na korištenje osobnog automobila u službene svrhe. Na toj je stavci Sabor zastupnicima isplatio ukupno nešto više od 1,2 milijuna kuna, a rekorder je HDZ-ov Frano Matušić, kojemu je za to isplaćeno 50.880 kuna. Matušić na posao dolazi iz Dubrovnika, odakle putuje i SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić kojoj je za korištenje osobnog automobila isplaćeno tek 3.680 kuna, no ona u Zagreb radije dolazi avionom, na što je potrošila dodatnih 16.464 kune.

Uzme li se u obzir da je Matušiću na ime cestarine isplaćeno nešto više od 9 tisuća kuna, a Šimac Bonačić 467 kuna, može se zaključiti da su Saboru jeftiniji zastupnici koji umjesto automobila koriste zrakoplove. Treba, međutim, napomenuti da je Matušić i u saborskom izaslanstvu pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, a budući da nije prijavio ni lipe troška za avionski prijevoz, moguće da je osobnim automobilom koji puta putovao i u Strasbourg. Zastupnici su na cestarine potrošili ukupno 190.564 kune. Zanimljive su i razlike u, primjerice, režijskim troškovima u kojima prednjači HDZ-ov Dinko Bošnjak, koji je s 5.965 kuna režija dvostruko premašio prosječne troškove ostalih zastupnika.

Sabor je na ime režija zastupnicima isplatio ukupno nešto više od 186 tisuća kuna, a većina ih je potrošila između dvije i tri tisuće kuna, dok su značajno niže troškove imali zastupnici koji su u saborske klupe zasjeli nakon lokalnih i euroizbora. Zastupnici po zakonu imaju pravo na dnevnice i naknadu putnih troškova, a onima s prebivalištem udaljenim barem 50 kilometara od Zagreba plaćaju se i stanarina i režije. Isti zastupnici ostvaruju i pravo na naknadu za odvojen život, no kako zakon ne definira od koga ili čega su ti zastupnici odvojeni tu su naknadu primali i oni za koje je poznato da nisu obiteljski ljudi, poput umirovljenog svećenika, nezavisnog Ivana Grubišića.

Na ime naknade za odvojen život zastupnika Sabor je do 30. lipnja isplatio ukupno 541.953 kune. Na hotelski smještaj potrošene su 224.882 kune, a najviše hotelske troškove imao je predsjednik Sabora Josip Leko. Zastupnici su dobili 109.775 kuna dnevnica, a na njima je najviše, nešto više od osam tisuća kuna, zaradio SDP-ov Gvozden Srećko Flego. Na javni prijevoz potrošene su 19.173, a na ime ostalih troškova 3.374 kune. Naknadu troškova uopće nije zatražilo 11 zastupnika, među kojima su i HDZ-ovi Tomislav Karamarko i Vladimir Šeks te nezavisne Jadranka Kosor i Mirela Holy. Naknadu nije tražio ni bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum, no on se u Saboru pojavio samo jednom i nije sudjelovao u raspravi.