c S
Dnevne novosti

Hrvatin: u novom mandatu nastavak rada na poboljšanju učinkovitosti pravosuđa

23.07.2013 07:15 ZAGREB, 22. srpnja 2013.(Hina), Nastavak rada na poboljšanju učinkovitosti pravosuđa bit će odrednica trećeg po redu četverogodišnjeg mandata predsjednika Vrhovnoga suda Branka Hrvatina koji je u ponedjeljak dao svečanu prisegu u Uredu predsjednika Republike Ive Josipovića.

U razgovoru s novinarima uoči svečane prisege Hrvatin je poručio kako - "nastavlja raditi". "Poruka je upravo u nastavku. Ne smije se stati tu gdje jesmo - dostigli smo određene standarde, ali su još daleko od onoga što treba biti", rekao je Hrvatin i naglasio kako će, u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, raditi na povećanju stručnosti i učinkovitosti. "Učinkovitost treba biti veća. Trebamo smanjiti broj neriješenih sudskih predmeta. Smanjili smo za 50 posto apsolutni broj predmeta s kojima završavamo godinu, međutim, ne možemo biti zadovoljni kad imamo predmete stare desetak godina. Sve što smo napravili dobro upravo pada na takvim predmetima", upozorava predsjednik Vrhovnog suda.

Hrvatsko pravosuđe godišnje zaprimi oko 1,6 milijuna sudskih sporova, a na kraju godine ostane ih neriješeno oko 790 tisuća. No, napominje Hrvatin, nisu problem ti predmeti, već oni koji "doista neprimjeren broj godina stoje pred sudovima". "Mi možemo imati sudsku državu koja će rješavati sve sporove, ili ćemo morati urediti neke druge sustave koji će prema sudovima propuštati ono što sudovi doista trebaju raditi - teška kaznena djela i teške parnice, ali ne i male dugove koji se svakako moraju raditi na drugim mjestima", dodaje. Naglašava pritom odgovornost države "da bude najbolji platiša" - da bude izvršitelj svojih obveza, a pogotovo ako su one presuđene. On sam, rekao je, prvenstveno će raditi "unutar kuće", odnosno sudova. "Osim u izborima, kad sam prisiljen istupati, vrlo rijetko istupam jer mislim da ne trebam razvijati nikakvu političku karijeru - to mi nije posao niti namjera, a sudstvo mora raditi i mora biti prepoznato po rezultatima, a ne istupima", zaključio je.

Svečanoj prisezi nazočio je i ministar pravosuđa Orsat Miljenić koji je također naglasio potrebu da građani na sudu brže dođu do rješenja problema. Ističe kako je Ministarstvo, kroz izmjene nekoliko zakona (prekršajni, o sudovima, o parničnom postupku) "napravilo što može". "A sada je na sudbenoj vlasti da po tim novim zakonima odradi i smanji se broj predmeta te građani dobiju bolju uslugu", rekao je. Ne postoji zemlja koja nema nijedan neriješeni sudski postupak, dodaje Miljenić, no cilj je da se predmeti rješavaju u razumnom roku. A taj razumni rok je, po konvencijama i praksi Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu - tri godine, rekao je.

Dosadašnja dva Hrvatinova mandata Miljenić je ocijenio jako dobrima te izrazio velika očekivanja od njegova mandata u iduće četiri godine. "Dosta stvari je napravljeno, naravno puno stvari treba još napraviti i velika su očekivanja od trećeg mandata", rekao je Miljenić koji naglašava da je Hrvatin osoba "koja ima veliku širinu i koja je jako puno napravila za smanjenje broja sudskih predmeta".