c S
Dnevne novosti

Pusić: RH zna za pogrešku u prijevodu, ali to ne utječe na njezino stajalište

23.07.2013 07:13 BRUXELLES, 22. srpnja 2013. Hina, Hrvatska već nekoliko mjeseci zna za pogrešku u hrvatskom prijevodu propisa o Europskom uhidbenom nalogu, ali ta pogreška ne utječe na hrvatsko stajalište prema tom pitanju, rekla je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Prijevod očito nije stručno redigiran kako je trebao biti, ali to ne utječe na naš politički stav i dogovore s Komisijom", odgovorila je Pusić na novinarski upit da komentira pogrešku u hrvatskom prijevodu odluke o Europskom uhidbenom nalogu. U hrvatskom prijevodu stoji da se ograničenja u primjeni Europskog uhidbenog naloga mogu donijeti i nakon što Vijeće donese okvirnu odluku, dok u originalu stoji da se to odnosi samo na one zemlje koje su članice EU-a bile u vrijeme donošenja odluke. Ministrica Pusić rekla je da su Slovenija i Češka također pokušale unijeti ograničenja u primjenu Europskog uhidbenog naloga, ali to nije bilo moguće jer nisu bile članice 2002., kad je ta odluka donesena.

Hrvatska je u svojem zakonu uvela ograničenja na način da se Europski uhidbeni nalog primjenjuje samo za ona djela koja su počinjena nakon 7. kolovoza 2002. godine, a Komisija dovodi u pitanje taj zakon i tvrdi da to nije u skladu s relevatnom odlukom EU-a. Ministrica je dodala da Hrvatska u razgovorima s Europskom komisijom nastoji pronaći rješenje za to pitanje, kazavši da se ono može očekivati u drugoj polovici godine. Odbila je komentirati napise da Vatikan od vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj traži uspostavu dijaloga s vladom. "To je inicijativa unutar jedne internacionalne organizacije kakva je Katolička crkva da razgovora sa svojim članovima u Hrvatskoj temeljem vlastite procjene", rekla je Pusić, dodavši da nema više što o tome reći.

Ministrica Pusić prvi put je sudjelovala na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica kao punopravna sudionica. Ministri su donijeli odluku o stavljanju vojnog krila Hezbolaha na popis terorističkih organizacija. "Dogovoren je kompromis da se na popis terorističkih organizacija ne stavi cijeli Hezbolah, koji sudjeluje u vlasti u Libanonu, nego samo njegovo vojno krilo", rekla je Pusić. "Libanon je nestabilna država u nestabilnom okruženju i zato smo smatrali da je važno definirati da nije riječ o političkom krilu, kako se ne bi pridonijelo daljnjoj destabilizaciji", dodala je Pusić.