c S
Dnevne novosti

Sudačka udruga osuđuje Linićevo "obrušavanje" na trgovačkog suca

24.07.2013 07:14 ZAGREB, 23. srpnja 2013.(Hina), Udruga hrvatskih sudaca (UHS) u utorak je kao nedopustivu i neciviliziranu osudila izjavu ministra financija Slavka Linića koji je kazao da je zgrožen odlukom suca zagrebačkog Trgovačkog suda da zaustavi predstečajnu nagodbu u tvrtki Dalekovod radi ocjene ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

"Nedopustivo je i necivilizirano te posve suprotno svakom kanonu funkcioniranja demokratskog društva da se ministar s pozicije moći, bez zadrške, obruši na suca koji je autonomno donio određenu odluku u konkretnom predmetu koji mu je dodijeljen u rad", navodi se u priopćenju UHS-a koje su potpisali predsjednik udruge Đuro Sessa i predsjednica ogranka na zagrebačkom Trgovačkom sudu Vesna Sremac Šoštar. Naglašavaju da se odluke sudaca mogu preispitivati samo u konkretnom predmetu i samo u za to predviđenoj proceduri te ističu da "govornica izvršne vlasti sigurno nije mjesto gdje se zbog nezadovoljstva nekom odlukom može napadati dužnosnik sudbene vlasti kao jedne od tri ravnopravne državne vlasti".

Osim što je izjavio da je zgrožen odlukom suca Mislava Kolakušića ministar Linić je kazao da kako takva odluka pokazuje kolika je pravna nesigurnost u Hrvatskoj, jer su mnogi suci već prihvatili nagodbe u drugim slučajevima. No, ministar pravosuđa Orsat Miljenić smatra da u ovom slučaju nije riječ o pritisku na pravosuđe. Kazao je da Hrvatska ima profesionalne suce koji donose odluke te da se svaka odluka može komentirati ukoliko se ne prijeđe mjera. I predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin izjavio je za HRT da izvršna vlast koja je donijela određeni zakon ima pravo vjerovati da je taj zakon ustavan.

"S druge strane sudac je iskoristio dopušteno pravno sredstvo. Svako je tu obavio svoj dio posla. Ako dođe do zahtjeva, a po svoj prilici će doći - Ustavni sud će donijeti pravorijek", izjavio je Hrvatin za HRT. U priopćenju koje je u utorak ujutro proslijedio medijima sudac Kolakušić je pojasnio da je podržavao početnu ideju predstečajnih nagodbi, ali da je primjena tog Zakona dovela je do povreda Ustava i ostalih zakona. Kazao je i da je zahtjev za ocjenu ustavnosti je pred dovršetkom te će uskoro biti predan Ustavnom sudu.