c S
Dnevne novosti

Zmajlović: istražuje se je li otpad iz Srbije dospio u Hrvatsku

24.07.2013 07:14 ZAGREB, 23. srpnja 2013.(Hina), Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kazao je da se u suradnji s nadležnim službama "poduzima sve" kao bi se utvrdilo je li u Hrvatskoj završio toksični otpad iz Srbije.

"U suradnji s carinom te inspekcijskim službama susjedne države te indicije se provjeravaju i poduzet ćemo sve kako bi se otklonile sumnje da je otpad završio u Hrvatskoj", kazao je Zmajlović odgovarajući na novinarske upite u svom ministarstvu. Priču o opasnom otpadu iz Srbije objavio je srbijanski dnevnik Kurir, a premijeli hrvatski mediji. Prema tim informacijama iz Srbije je u proteklih godinu i pol dana izašlo oko 2.200 tona toksičnog otpada koji izaziva leukemiju i za koji se sumnja da je umjesto u jednoj kineskoj tvrtki za zbrinjavanje završio negdje drugdje.

Srbijanske vlasti istražuju sumnje prema kojima su ogromne količine toksičnih tvari umjesto u Kini, završile negdje u Grčkoj, Rumunjskoj i hrvatskom dijelu Jadrana. U istragu se uključilo i Ministarstvo zaštite okoliša u kojem pojašnjavaju da im je iz Ministarstva zaštite okoliša Republike Srbije potvrđeno da se provodi intenzivna istraga te će i naša inspekcija zaštite okoliša, u suradnji s Carinom i drugim nadležnim tijelima poduzeti odgovarajuće korake.

"Ne postoje saznanja gdje je završio taj otpad i je li uopće završio u Hrvatskoj. Inspekcija je na terenu utvrđuje činjenice. Ukoliko se utvrdi da je otpad završio u Hrvatskoj tek tada će trebati utvrditi gdje je on završio. Prvo treba utvrditi je li ušao u Hrvatsku, ako jest je li se radilo o provozu, dakle je li otišao u neku drugu zemlju ili ako je završio u Hrvatskoj gdje bi mogao biti", kazao je Zmajlović.