c S
Dnevne novosti

BiH traži pojeftinjenje pograničnih propusnica s Hrvatskom

25.07.2013 07:12 SARAJEVO, 24. srpnja 2013.(Hina), Vijeće ministara BiH naložilo je u srijedu Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH kao i Graničnoj policiji da omoguće izdavanje i vođenje evidencije o novim pograničnim propusnicama koje bi trebali izdavati državljanima Hrvatske te je predloženo da se u dogovoru s Hrvatskom razmotri mogućnost snižavanja cijene ovih dokumenata.

Na sjednici u Sarajevu, Vijeće ministara je zaključilo kako postoji mogućnost pojeftinjenja predložene naknade pograničnih propusnica od 60 maraka za hrvatske državljane, odnosno 225 kuna za bosanskohercegovačke građane, navodi se u priopćenju Vijeća ministara BiH. Zadužen je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda da u kontaktu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem pokuša iznaći rješenje za snižavanje cijena pograničnih propusnica koje će dvije države izdavati građanima poštujući načelo reciprociteta. U prijelaznome razdoblju, otkako je postala članica Europske unije vlasti u Hrvatskoj izdaju pogranične propusnice za državljane Hrvatske i BiH.

Po sporazumu između država pogranične propusnice bi za državljane Hrvatske trebala izdavati BiH, a za državljane Bosne i Hercegovine to trebaju raditi vlasti Hrvatske. Vlasti u BiH još nisu okončale pripreme za izdavanje novih pograničnih propusnica koje bi u sebi trebale sadržavati i elektronske podatke o njezinu nositelju. Vijeće ministara je zatražilo od IDDEEA-e da provodi tehničku obradu i vođenje evidencije, dok je Granična policija zadužena za vođenje postupka i izdavanje pograničnih propusnica za državljane Republike Hrvatske.

Pojašnjeno je da i ministarstvo vanjskih poslova BiH može zaprimati i obrađivati zahtjeve putem diplomatsko-konzularnog predstavništva u Zagrebu. Pogranične propusnice mogu dobiti državljani Hrvatske i BiH koji žive u pojasu pet kilometara od granice te im omogućava da lakše prelaze granicu i obavljaju svakodnevne poslove.