c S
Dnevne novosti

Baričević: EK će raditi na jačanju zaštite hrvatskih potrošača

25.07.2013 07:15 ZAGREB, 24. srpnja 2013.(Hina), Šef predstavništva Europske komisije (EK) u Hrvatskoj Branko Baričević izjavio je u srijedu u Zagrebu da će EK raditi na jačanju zaštite hrvatskih potrošača, nakon što su istraživanja pokazala kako Hrvati smatraju da su među najnezaštićenijima i da nisu dovoljno obaviješteni o svojim pravima.

 "Pravila igre su se promijenila i naši građani neće biti tretirani kao što su bili tretirani prije ulaska u EU", rekao je Baričević na konferenciji za novinare upitan hoće li i s koliko novca Komisija financirati kampanju za zaštitu potrošača. Veleposlanik nije mogao potvrditi radi li se o 450.000 eura, nego je najavio da će o tome u Zagrebu uskoro govoriti hrvatski povjerenik Neven Mimica, koji je u EK zadužen za zaštitu potrošača. "U svim novim članicama EU-a je razina zaštite niža nego u starim članicama. Ulazak u Uniju znači dizanje razine zaštite potrošača i svi moraju znati da su se pravila promijenila", dodao je Baričević.

Prema indeksu zadovoljstva potrošača položajem na tržištu, koji je EK objavila u utorak, Hrvatska je na dnu ljestvice s 50 bodova, a iza nje su samo Cipar (49 bodova) i Grčka (47). Najviše bodova, 73, imaju Finska i Velika Britanija, čiji se potrošači smatraju najzaštićenijima. Hrvatski diplomat sa sedmogodišnjim stažem u Bruxellesu govorio je o ulozi i ciljevima predstavništva, otvorenog 1. srpnja na dan ulaska Hrvatske u EU i koje, u ime izvršnog tijela Unije, djeluje u svim državama članicama. Predstavništvo će biti mjesto na kojem će se hrvatski građani upoznavati s radom izvršnog tijela EU-a, ali i na kojem će iznositi svoje ideje o tome kako bi Unija trebala izgledati u budućnosti, rekao je Baričević koji dijalog s građanima drži najvažnijom zadaćom ustanove kojoj je na čelu.

Uniju će građanima pokušati približiti i kroz deset regionalnih centara ili info-točaka koji će biti ravnomjerno rapoređeni po teritoriju Hrvatske, kao i kroz skupove na kojima bi s građanima razgovarali europski povjerenici. Po Baričevićevim riječima, idući takav skup održat će se 16. rujna u Trstu gdje će s povjerenicom za pravosuđe Vivian Reding sudjelovati i 80 hrvatskih državljana uz građane iz Italije, Slovenije i južne Austrije, a prvi skup u Hrvatskoj planiran je za veljaču ili ožujak 2014. godine. "Ideja tih skupova je 'tu smo da vas slušamo, a ne da vam govorimo'. Želimo aktivnu suodgovornost za Europu, a pretpostavka tomu je da građane dobro informiramo", rekao je Baričević.

Među ostalim važnim inicijativama EK-a o kojima se u Hrvatskoj malo zna i na čijoj će popularizaciji raditi predstavništvo, Baričević je izdvojio plan "Europe 2020" za poticanje gospodarskog rasta i povećanje zaposlenosti, osobito mladih, kao i transatlantsko trgovinsko partnerstvo s SAD-om, odnosno stvaranje najveće i najbogatije zone slobodne trgovine u svijetu.