c S
Dnevne novosti

EK predlaže ograničenje na naknade za kartične transakcije

25.07.2013 07:13 BRUXELLES, 24. srpnja 2013. Hina, Europska komisija je u srijedu predložila da se zakonski ograniče naknade na transakcije u kartičnom plaćanju, koje kartične kuće zaračunavaju trgovcima, ali na kraju ih plate krajnji potrošači.

"Naknade koje plaćaju trgovci na malo na kraju završe na računu potrošača. Ne samo da potrošači općenito nisu toga ni svjesni, već ih se sustavima nagrađivanja potiče da upotrebljavaju kartice koje njihovim bankama osiguravaju najveće prihode", izjavio je potpredsjednik Komisije i povjerenik za tržišno natjecanje Joaquin Almunia.

Uredbom o ograničavanju naknada na kartične transakcije spriječit će se prekomjerni iznosi tih naknada na svim razinama. Jednaki uvjeti stvorit će se za pružatelje usluga platnog prometa, novi pružatelji dobit će priliku da budu dio tržišta i ponude inovativne usluge, trgovci na malo ostvarit će veliku uštedu plaćajući manje naknade svojim bankama, a potrošači će imati prednosti zahvaljujući nižim maloprodajnim cijenama, dodao je Almunia. Tijekom prijelaznog razdoblja od 22 mjeseca, ograničenja na naknade primjenjivat će se samo na prekogranične transakcije, a nakon toga ograničenja će se primjenjivati i na domaće transakcije.

Ograničenja su određena na 0,2 posto vrijednosti transakcije za debitne kartice i 0,3 posto za kreditne kartice. Te su vrijednosti već prihvatila tijela za zaštitu tržišnog natjecanja za niz transakcija koje se obavljaju karticama MasterCard, Visa i Cartes Bancaires. Za kartice za koje ne vrijede ograničenja (uglavnom komercijalne kartice izdane poduzećima ili trostrani sustavi poput kartica American Express ili Diners), trgovci na malo moći će naplatiti dodatnu naknadu za njihovu uporabu ili ih odbiti primiti.

Time se troškovi nametnuti tim skupim karticama mogu izravno proslijediti onima koji od njih imaju koristi i izbjeći da troškove snose svi potrošači. Uredbom se zabranjuju dodatne naknade na kartične transakcije, koje su trgovci često nametali za kupnju zrakoplovnih karata. Prijedlog Europske komisije trebaju odobriti Vijeće i Europski parlament.