c S
Dnevne novosti

Sindikati protiv privatizacije nezdravstvenih djelatnosti u zdravstvu

29.07.2013 07:00 ZAGREB, 26. srpnja 2013. (Hina), Nezavisni hrvatski sindikati protive se privatizacji i izdvajanju nezdravstvenih djelatnosti iz sustava zdravstva jer smatraju da se time gubi kvaliteta, poskupljuje rad i mnogo ljudi ostavlja bez posla, a sve da bi se Europskoj komisiji prikazalo da je smanjen broj zaposlenih u zdravstvu.

To su poručili dopredsjednik NHS-a za javni sektor Boris Pleša, glavni tajnik Sindikata zdravstva, socijalne zaštite i invalidskog osiguranja Hrvatske Željko Štogl, i predsjednik Nezavisnog sindikata medicinskih sestara, tehničara i djelatnika u zdravstvu Hrvatske Šefko Frkatović na konferenciji za tisak danas u Zagrebu i napomenuli da postoje inozemni primjeri u kojima su takvi aranžmani poništeni i organizacija posla vraćeni na staro, a u susjednoj Sloveniji postupak je odgođen na tri godine.

U sustavu zdravstva morate imate ljude s kojima ste dobro uigrali posao i kojima vjerujete, a ne padobrance, kazali su i dodali da je neprihvatljivo da se ista oprema za čišćenje koristi na zaraznom odjelu neke bolnice i potom u nekom javnom uredu s velikom cirkulacijom ljudi. Oni tvrde da sustav zdravstva ne može dobiti povoljniju cijenu rada s outsourcing tvrtkama nego sa stalno zaposlenim radnicima, i da će te tvrtke štedjeti na kvaliteti sredstava i drugog kako bi imale računicu. Stoga su sindikati zatražili održavanje sastanka s ministrom zdravlja Rankom Ostojićem, koji će biti održan idući tjedan.

Današnja konferencija je reakcija na dopis ministra Ostojića koji je 18. srpnja poslao članovima sustava zdravstva u kojem traži suradnju s konzultantskom tvrtkom s kojom je sklopljen ugovor o izradi implementacijskog plana za racionalizaciju i outsourcing/spin off nezdravstvenih usluga u javnim bolnicama u Hrvatskoj.