c S
Dnevne novosti

Grčić: stvari se mijenjaju u pozitivnom smjeru, rezultati u drugom kvartalu su značajni

31.07.2013 07:12 ZAGREB, 30. srpnja 2013. (Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić poručio je u utorak da će se realizirati investicije koje ovise o javnom sektoru, a puno očekuje i od privatnog sektora te se nada i nešto boljoj turističkoj sezoni nego prošle godine.

Na tome temeljimo nade da ćemo do kraja godine biti na nuli ili ostvariti barem kakvu pozitivnu stopu rasta, no to neće biti lako, kazao je Grčić na konferenciji za novinare u Vladi na kojoj je zajedno s ministrima gospodarstva te pomorstva, prometa i infrastrukture Ivanom Vrdoljakom i Sinišom Hajdaš Dončićem predstavio izvješće o radu Koordinacije za gospodarstvo, investicije i EU fondove. Da se neke stvari mijenjaju, Grčić potkrepljuje podacima o rastu zaposlenih koje, kaže, nije samo sezonsko, jer je primjetan i rast u industriji, vidljivo je usporavanje pada zaposlenih u građevinarstvu.

Promet u trgovini na malo u svibnju je zabilježio realni rast od 1,7 posto i to nakon 14 mjeseci pada, turizam u šest mjeseci bilježi rast dolazaka za 5,5 posto i noćenja 4,8 posto, građevinarstvo rast investicija, prije svega zbog javnih investicija. Važnim Grčić smatra i rast izravnih stranih ulaganja - u prvom tromjesečju su iznosila 460 milijuna eura, a u cijeloj prošloj godini jednu milijarda eura. Ako se održi dinamika iz prvog tromjesečja, u ovoj godini moglo bi biti rasta izravnih stranih ulaganja, kazao je. Govoreći o izvješću o radu Koordinacije za gospodarstvo i investicije, Grčić je rekao kako su rezultati u drugom kvartalu bolji nego u prvom, percepcija je da se događa nešto pozitivno, da bi se preokret mogao dogoditi, U segmentu javnih investicija napravljena je šestomjesečna revizija i traženo je od javnih poduzeća da rebalansiraju planove u skladu s onim što se može realizirati u ovoj godini i da se pomakne dinamika izvršenja tih investicija unaprijed, tj. da bude riješena do zime.

Grčić kaže da je za 700 milijuna kuna smanjen plan investicija javnih poduzeća, a ministar Hajdaš Dončić navodi kako plan za ovu godinu, sukladno zadnjem rebalansu javnih društava, iznosi 13,6 milijardi kuna. To je u odnosu na realizaciju u 2012. rast 23 posto, rekao je Hajdaš Dončić koji vjeruje da će to biti i ostvareno. Preliminarni podaci javnih poduzeća za prvo polugodište prikazuju realizaciju investicija na razini 4,5 milijardi kuna, što je u odnosu na godinu ranije rast od 30 posto. Ministar Vrdoljak izdvaja dva osnovna cilja Radne skupine za poslovnu klimu i investicije - Hrvatska mora biti konkurentnija i rast se mora zasnivati na privatnom kapitalu i investicijama. Radna je skupina, naveo je, raspravila 20 prijavljenih investicijskih projekata s ozbiljnim preprekama približne ukupne vrijednosti 1,2 milijarde eura koji će kreirati oko 2.800 radnih mjesta. U postupku rješavanja je 13 investicijskih projekata približne ukupne vrijednosti 766 milijuna eura koji će kreirati oko 1.270 radnih mjesta, a riješeno je sedam investicijskih projekata približne ukupne vrijednosti 434 milijuna eura koji će omogućiti zapošljavanje oko 1.530 ljudi, kazao je Vrdoljak dodajući kako je provedeno 28 aktivnosti za poboljšanje investicijske klime.

Upitan da komentira sve veći javni dug, Grčić je rekao da će javni dug rasti sve dok Hrvatska ima deficit, osim ako provedemo monetizaciju. Monetizacija i slični privatizacijski projekti nisu hir ove Vlade, a i oni koji su do jučer bili u vlasti imali su vrlo slične ideje, a danas su protiv njih. To je nedosljednost u stavu, rekao je. Građanima treba otvoreno reći da je situacija teška i Vlada se bori da održi projekcije koje je postavila. Mnogo je faktora na koje Vlada ne može utjecati, ali učinit ćemo sve što je u našoj domeni kako bi se poboljšali gospodarski uvjeti i rast, poručio je Grčić. Na pitanje novinara o ugovoru o snimanju seizmike terena koji je Ministarstvo gospodarstva bez natječaja sklopilo s norveškom tvrtkom Spectrum, Vrdoljak je rekao kako svaki postupak u projektu istraživanja i eksploatacije nafte i plina mora biti po svim pravilima Europske komisije, prema svim zakonima Hrvatske i najvišim svjetskim standardima te je tako bilo i u ovom slučaju.