c S
Dnevne novosti

Pahor i Kosor na neslužbenom sastanku u Trakošćanu

31.07.2013 07:09 ZAGREB/LJUBLJANA, 30. srpnja 2013. Hina, Slovenski predsjednik Borut Pahor i zastupnica u Hrvatskom saboru Jadranka Kosor sastat će se u srijedu u Trakošćanu, u povodu četvrte obljetnice njihova tamošnjeg prvog susreta, potvrdili su u utorak bivša hrvatska premijerka i ured slovenskog predsjednika.

Time želimo podsjetiti kako, da nije bilo tog prvog susreta, ne bi bilo niti završetka pregovora za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, rekla je Kosor Hini. Da se tada nismo počeli dogovarati i graditi atmosferu uzajamnog razumijevanja te da nismo našli ključ za rješenje graničkog pitanja između dviju zemalja danas ne bismo bili u Europskoj uniji, istaknula je. Kosor najavljuje da će prva obljetnica tog njihova susreta otkad je Hrvatska članica EU biti "malo ljetno, ležerno druženje ljudi s obje strane granice". Imamo puno zajedničkih tema i želimo poručiti da se sve radi zbog ljudi, pa će tamo biti i predstavnici susjednih općina, hrvatske Bednje i slovenske Videm, najavila je.

Kosor i Pahor sastali su se prvi put u Trakošćanu 31. srpnja 2009., tada oboje u ulozi premijera. Tamo su započeli dijalog koji je kasnije rezultirao potpisivanjem arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog prijepora i posljedičnim povlačenjem slovenskih rezervi na nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom zbog tog spora. Kako prenosi Slovenska tiskovna agencija STA predsjednik Pahor često ističe da je uspostava dobrih odnosa s Hrvatskom u vrijeme kad je on bio premijer, od 2008. do 2011., bio najveći vanjskopolitički uspjeh njegove vlade, što ne bi bilo moguće bez odnosa povjerenja i iskrenog dijaloga koji je uspostavio s tadašnjom hrvatskom premijerkom, i to već nekoliko tjedana nakon što je Ivo Sanader dao neočekivanu ostavku. Slovenski mediji najavili su i da će se, na inicijativu Bednje, u dvorcu Trakošćan postaviti spomen-ploča u sjećanje na taj susret.