c S
Dnevne novosti

Karlovac: dogovorena suradnja potrošača i inspektorata

01.08.2013 07:07 KARLOVAC, 31. srpnja 2013. (Hina),Predstavnici Regionalne organizacije zaštite potrošača (ROZP) i Odsjeka inspekcijskog nadzora u Karlovcu u utorak su, na prvom zajedničkom sastanku, dogovorili suradnju na rješavanju problema iz područja zaštite potrošača, s ciljem smanjenja broja sudskih sporova.

ROZP je u srijedu priopćio kako je Državni inspektorat zbog velikih ekonomskih problema u društvu zatrpan prijavama sa zahtjevima potrošača za zaštitu svojih prava. Stoga su predsjednik ROZP-a Željko Tomašić i voditeljica Odsjeka Štefica Kišić dogovorili suradnju, nakon gotovo godinu dana međusobnih sukoba, uzrokovanih najčešće suprotstavljenim stavovima oko karlovačke Gradske toplane.

Sastanak je, navode u ROZP-u, rezultirao zaključkom da su ciljevi Državnog inspektorata i ROZP-a u naravi isti, a to je zaštita prava potrošača sukladno Zakonu o zaštiti potrošača i drugim pozitivnim zakonima, te će ubuduće usuglašavati stavove, metode i mjere za zaštitu prava potrošača. "Ovo je prvi put da je predsjednik Organizacije ROZP primljen na razgovor u Odsjek inspekcijskog nadzora u Karlovcu i Državni inspektorat u cjelini. Sastanak je prošao u vrlo konstruktivnoj i tolerantnoj atmosferi, bez ultimativnih rješenja s bilo čije strane i s temeljnom željom da se potrošačima osigura najbolja moguća zaštita prava", stoji u priopćenju.

Ističe se da djelotvorna zaštita potrošača podiže optimizam i povjerenje u društvu. Dogovor o trajnoj suradnji u ROZP-u smatraju uspjehom te ističu kako je Karlovac postao centar za zaštitu potrošača, gdje je razina zaštite potrošačkih prava svakim danom sve ozbiljnija i konkretnija. Dogovoren je i termin za slijedeći sastanak. Ovom je sastanku prethodila presuda od 4. srpnja kojom je Prekršajni sud poništio novčanu kaznu od tisuću kuna koju je proljetos Državni inspektorat izrekao vlasnicima stanova koji su samoinicijativno uklonili radijatore, izolirali vodove centralnog grijanja i osporavali da su tarifni kupci (nove) Gradske toplane, s kojom nikada ni nisu sklopili ugovor.