c S
Dnevne novosti

Vlada: Ministarstvo uprave i DZS će provjeriti potpise birača za referendum

02.08.2013 07:17 ZAGREB, 1. kolovoza 2013.(Hina), Vlada je u četvrtak zadužila Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku da provjere broj i vjerodostojnost potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje referenduma građanske inicijative “U ime obitelji”.

Provjera i vjerodostojnost potpisa birača provest će se na slučajnom uzorku, kojeg će utvrditi Državni zavod za statistiku, kazao je ministar uprave Arsen Bauk u četvrtak na sjednici Vlade, zadnjoj pred godišnje odmore i samih ministara. Vlada će provjeru broja i potpisa birača za raspisivanje referenduma, kojim građanska inicijativa “U ime obitelji“ traži da se Ustavom brak definira kao zajednica muškarca i žene, provesti na temelju zahtjeva Sabora.

Vlada je u četvrtak uredbom izmijenila Zakon o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, a kojima je izmijenila rokove koji se tiču pokretanja postupka i promjene udžbenika. Trenutno je rok za pokretanje tog postupka 1. lipnja godine koja prethodi godini u kojoj se objavljuje ili mijenja katalog obveznih učenika, pa zahtjevna procedura slijedi u vrijeme kada je intenzitet rada, s obzirom na ljetne odmore, najmanji. Stoga se uredbom kao početni rok za taj postupak utvrđuje 1. rujna, a cjelokupni bi proces trebao biti završen do 15. srpnja.

U Hrvatskoj je oko pola milijuna učenika i tržište udžbenika je vrijedno oko 350 milijuna kuna. Stoga je jasno da su uz to vezani razni interesi i lobiji, kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. S druge strane, učenici, roditelji i nastavnici traže da udžbenici budu bolji, lakši i jeftiniji, rekao je Jovanović dodajući kako je s nakladnicima razgovarano da udžbenici za iduću školsku godinu budu tanji, a time i cijene kompleta jeftinije, Istaknuo je i kako je potpisan antikorupcijski sporazum sa svim nakladnicima, što smanjuje sivo tržište, a taj bi novac usmjerio nabavu udžbenika za učenike koji, zbog svog socijalnog statusa, nisu u mogućnosti kupovati nove udžbenike.

Sa sjednice u četvrtak Saboru je Vlada uputila prijedlog novog zakona o savjetima za mlade koji bi, ističe potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, trebao mladima otvoriti više prostora za sudjelovanje u donošenju odluka na lokalnoj razini. Saboru je upućen i prijedlog zakona o prikupljanju, obradi, povezivanju, korištenju i razmjeni podataka o primicima i javnim davanjima po osiguranicima, a koji bi omogućio da se ti podaci umjesto putem sadašnjih šest obrazaca prikupljaju putem jedinstvenog obrasca (JOPPD). To će državi i poslodavcima racionalizirati troškove, a građanima omogućiti da vide jesu li im plaćeni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Vlada je zaključkom ovlastila Ministarstvo uprave da daje suglasnost tvrtkama i ustanovama da u svom nazivu koriste ime Hrvatska ili njene izvedenice, kao i zastave i grba Hrvatske. To će pojednostaviti i ubrzati postupak, jer, Ministarstvo uprave više neće tražiti prethodno mišljenje od resornih ministarstava kao što je to dosada bio slučaj.